Marija Radovanov najbolja glumica festivala Piero 1Foto : Jovana Semiz.

Glumica Pozorišta mladih u Novom Sadu Marija Radovanov proglašena je najboljom glumicom proteklog festivala Piero u bugarskom gradu Stara Zagora, jednog od najvažnijih i najuglednijih međunarodnih lutkarskih festivala za odrasle, piše SEEcult.org

Marija Radovanov dobila je nagradu za raskošno i delikatno tumačenje Medeje u predstavi “Metamorfoze”.

Glumica je Medeju odigrala autentično i posvećeno, a raskošnim glasom dala je nežnu i uzbudljivu boju predstavi.

Jedno od zaštitnih lica Pozorišta mladih, Marija Radovanov igra na obe scene u tom teatru.

Na dramskoj je publika, između ostalog, može videti u melodrami “Tre sorele” i “Revizoru”, dok je deca već dobro znaju iz predstava poput “Puk”, “Uspavana lepotica”, “Bajka bez konja”, “Mala vila”.

U Bugarskoj, koja je i dalje ozbiljan šampion evropskog lutkarstva, predstava “Metamorfoze” igrana je u konkurenciji sa teatrima iz deset zemalja: Norveške, Češke, Poljske, Italije, Izraela, Grčke, Srbije, Turske, Španije i Bugarske.

Reditelj “Metamorfoza” Saša Latinović, glumac i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, realizovao je taj komad u saradnji sa Akademijom kao svoj doktorski rad.

Oživljavajući mit o Medeji i Jasonu, i priču o tome na koje je sve žrtve spremna velika ljubav i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja, ideja mu je bila da kroz svojevrstan pozorišni ritual pokaže kako se upotrebom nekog materijala – kanapa u ovom slučaju – i glasa glumaca u gledaocu stvara osećaj uverljivo izvedenog scenskog dela.

Uz Mariju Radovanov i samog reditelja, u predstavi igraju još i: Slobodan Ninković, Slavica Vučetić i Neda Danilović.

“Metamorfoze” su od premijere izvedene i na 53. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, gde su osvojile nagrade za režiju, kolektivnu igru i scenografiju, dok su nedavno na zagrebačkom PIF-u osvojile nagradu za scensku muziku i scenografiju, podseća portal SEEcult.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari