Međunarodna smotra arheološkog filma u Kinoteci 1

Međunarodna smotra arheološkog filma Narodnog muzeja biće održana od 22. do 29. marta u Jugoslovenskoj kinoteci.

Počasni gost 19. smotre je Narodna Republika Kina sa filmom „Umetnost u pećinama provincije Gansu“ kojim će program svečano biti otvoren.

U selekciju je ove godine uvršteno ukupno 39 filmova iz 13 zemalja – Kine, Turske, Azerbejdžana, Nemačke, Italije, Španije, Grčke, Irana, Hrvatske, Bugarske, Rusije, Ukrajine i Srbije. „Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija“, najavljuju organizatori. Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas. „Rukovođeni težnjom ka unapređenju ponude smotre, ove godine će biti predstavljeni filmovi mladih istraživača i studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i dva animirana filma Studija za animaciju Dečjeg kulturnog centra“, navodi se u saopštenju. Poslednjeg dana smotre predviđeno je održavanje tribine „Arheologija i mediji“ sa relevantnim učesnicima iz sfere nauke i novinarstva.

Filmske projekcije će počinjati svaki danom u 19.30 u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Jugoslovenske kinoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari