Meteorit koji je dobio ime Mića Danojlić 1Foto: Youtube Printscreen/RTS Kulturno-umetnički program

Juče sam Mići Danojliću mejlom poslao moju pesmu „Tamo daleko“, u kojoj je stih „Jejts i i Ezra Paund u Ivanovcima“, to su dva velika pesnika koja je preveo na srpski, a nisam ni slutio da će im se on pridružiti već danas, izjavio je za Danas Matija Bećković povodom smrti Milovana Miće Danojlića.

Pre više od pola veka rekao sam Branku Miljkoviću da je Mića Danojlić najtalentovaniji pesnik u generaciji koja je prethodila mojoj, i on se složio s tim. Letos sam imao čast da govorim u Ljigu kada je tamošnja biblioteka dobila njegovo ime, i tada sam rekao: Meteorit koji je 3. jula 1937. pao na jednoj njivi u Ivanovcima dobio je ime Milovan Danojlić, i nikada ništa dragocenije i trajnije se na toj njivi dogodilo nije. Niko više nije putovao i napisao manje putopisa, niko nije naučio više stranih jezika a teže komunicirao s ljudima. Imao je najzdraviju i najstabilniju rečenicu na srpskom jeziku, i ta rečenica nikad neće umreti – rekao je za Danas pesnik i akademik Matija Bećković povodom smrti Milovana Miće Danojlića.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da u Poatjeu (Francuska), u 85. godini, preminuo njen redovni član Milovan Danojlić (Ivanovci, kod Ljiga, 3. jul 1937), „jedan od naših najplodnijih i najuspešnijih pisaca i jedan od naših najbudnijih mislilaca“.

Diplomirao je 1973. godine na Odseku za romanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu (Grupa za francuski jezik i književnost).

Sarađivao je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima „Borba” i „Politika”, u nedeljnicima NIN i „Pečat” i brojnim književnim časopisima.

Od 1984. godine živeo je u Francuskoj, gde je u dva navrata radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu.

Danojlić je objavio više od 70 knjiga, među kojima su poezija, proza i esejistika.

Poseban doprinos dao je srpskoj poeziji za decu.

Priredio je i preveo veliki broj knjiga za decu, a prevodio je i dela Šekspira, Bodlera, Brodskog, Siorana, Aragona, Paunda, Jejtsa, Joneska, Klodela.

Za inostranog člana SANU izabran je 2000, za dopisnog 2015, a za njenog redovnog člana 2018. godine.

Bio je predsednik Srpske književne zadruge (od 2013) i osnivač i član Upravnog odbora Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu.

Pod okriljem „Adligata” od 2009. godine nalazi se njegov legat.

Milovan Danojlić je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su: Zmajeva nagrada, NIN-ova nagrada, Oktobarska nagrada grada Beograda, Nagrada SANU iz Fonda Branka Ćopića, Nagrada Zadužbine Desanke Maksimović, Književna nagrada „Neven“, Vitalova nagrada, Nagrada „Bora Stanković“, Disova nagrada, Žička hrisovulja; Izviiskra Njegoševa, Nagrada „Rade Drainac“, Nagrada „Isidora Sekulić“, Orden Svetog Save i druge.

– Napustio nas je veliki književnik, klasik srpske književnosti, pesnik čija su dela sa pravom u lektiri, čiji prevodi Bodlera i Šekspira čine stubove modernog prevodilaštva. No, za nas u Udruženju Adligat on je više od uvaženog književnika i akademika: on je naš bliski prijatelj i jedan od stubova celog našeg projekta, čovek koji je među prvima nesebično i potpuno podržao tim mladih zaluđenika namerenih da osnuju Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. Već to govori dovoljno o njemu, kao i činjenica da je čak i u bolesti rekao da mu se javimo, ako smatramo da na bilo koji način može da pomogne. Napustio nas je ne samo veliki književnik, već i veliki čovek. O tome će sledećih dana svedočiti cela Srbija i svi koji su ga poznavali, a u njegovom legatu koji se kod nas nalazi svedoče o tome posvete Josifa Brodskog, izuzetno retko prvo izdanje Dučićeve „Lirike“ koje je dobio na poklon pošto se starao da Dučićeva poezija ne padne u zaborav u trenucima kada je slavni pesnik kao antikomunista bio u nemilosti i mnogo drugih “sitnica” koje govore o čoveku široke duše, dubokog razumevanja kulture i spremnosti da uvek bude na strani umetnosti, ali i na strani slabijeg – istakao je u izjavi za Danas Viktor Lazić, počasni predsednik Udruženja Adligat, kome je Danojlić zaveštao svoj legat.

– Mića Danojlić je veliki pesnik koji je u rangu Jovana Jovanovića Zmaja, a od savremenika LJubivoja Ršumovića i Duška Radovića, veliki poznavalac književnosti i prevođenja. Svakako je to veliki gubitak za kulturu Srbije, pa i šire. Nedavno je Mića Danojlić imao književno veče u Udruženju prevodilaca koje je bilo fenomenalno, vrlo otvoreno je govorio o svemu, bio je potpuno mladićkog duha – svedoči prevodilac Miloš Konstantinović.

Telegrame saučešća povodom smrti Milovana Danojlića uputili su i ministarka kulture Maja Gojković i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Milovan Mića Danojlić ubraja se u one savremene pisce koji su se sa lakoćom kretali među različitim književnim žanrovima, ostavljajući iza sebe impozantan opus, kao večni trag i podsećanje na jedinstven izraz i snagu autentičnosti ovog stvaraoca. Njegovo delo ostaje kao nadahnuće za mnoge buduće generacije“, navodi se u telegramu saučešća ministarke kulture.

„Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Milovana Miće Danojlića, književnika i erudite, pesnika i kritičara, kosmopolite i čoveka jedinstvenog poetskog senzibiliteta našeg podneblja, koji je svojim britkim umom i neretko ogorčenim perom beležio i svetlo i mrak ljudske istorije, ali i našeg nacionalnog usuda, uvek na strani Srbije i srpskog naroda“, navedeno je u Vučićevom telegramu saučešća.

On je ocenio da je „kao neumorni hroničar teških vremena u kojima je stvarao, Danojlić i ličnim primerom pokazao da je nesalomiv duh jedini oslonac svih jakih ljudi, koji se kroz život probijaju verom u ono što rade“.

„Osamostalio se vrlo rano i u život zakoračio kao u dugu borbu, tokom koje nam je nesebično darivao poetiku dubokog promišljanja i istančanog osećaja za etiku. I upravo taj ogoljeni izraz današnjice ogledao se u gotovo svakoj njegovoj reči i misli, koje sam neretko sa velikim poštovanjem slušao“, naveo je Vučić.

Vučić je podsetio na Danojlićeve reči da se „pesnik može umoriti, može zapasti u očajanje i beznađe“, ali nikada „ne može preći u neprijateljski tabor, onaj u kome su porobljivači i silnici. On je nepobedivi borac i kad goloruk izlazi u arenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari