Mezozoik i anomalije modernog braka - roman Margaret Atvud tema Laguninog književnog kluba 1Foto: Promo

Aprilski Lagunin književni klub, koji će se održati sutra u knjižari Bukmarker u beogradskom SKC-u, biće posvećen romanu „Život pre čoveka“ slavne kanadske književnice Margaret Atvud.

Reč je o delu iz 1979, koja je Laguna je objavila prošlog septembra u prevodu Aleksandre Čabraje, čime je ovaj izdavač tokom gotovo dve decenije broj objavljenih romana Atvudove zaokružio na deset. U 86. Laguninom književnom klubu o ovoj knjizi, kako je najavljeno, trebalo bi da govore Aleksandra Čabraja, Maja Ćuk, profesorka na Alfa BK Univerzitetu i Sergej Macura sa Filološkog fakulteta.

Margaret Atvud svetsku slavu stekla ne samo kao romanopisac i dobitnik dve Bukerove nagrade, nego i kao pesnikinja, književni kritičar, esejista, pisac za decu, ekološki i politički aktivista. Ipak, književni kritičari smatraju da su njeni „poetski romani“ na putu da ustanove novi žanr kome svakako pripada i „Život pre čoveka“, sa pričom o bračnom višeuglu.

Naratori su troje glavnih junaka: Elizabeta, direktor Kraljevskog muzeja u Torontu, njen suprug Nejt, bivši advokat koji se bavi proizvodnjom drvenih igračaka i njena koleginica Lašja. Obe su paleontolozi, koji izučavaju svet dinosaurusa. Iskrenost do bola, oštra satira, paralele između života glavnih likova i izumrlog sveta mezozoika ovaj roman pretvaraju u metaforu o današnjici i odnosima savremenog muškarca i žene u kojima više nema mesta za stare forme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari