Ministar Vukosavljević otvorio Spomen-sobu Radeta Drainca 1Foto: Ministarstvo kulture

„Danas je veliki dan srpske kulture. Svako pomeranje kulturnih granica i njihovo proširivanje jeste veliki korak za naše društvo i naš narod“, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na svečanom otvaranju Književno-memorijalne postavke Rade Drainac u zgradi zanatskog doma u Prokuplju.

Život Radeta Drainca jeste velika simbolička tema srpske poezije, srpske književnosti i kulture. Sudbina njegova može se vezati za sudbinu čitavog srpskog naroda, njegova stradanja, njegova poniranja i njegove podvige. Drainac je svojim delom obeležio ne samo svoj kraj, Prokuplje, već čitavu Srbiju i srpsku kulturu“, rekao je ministar i dodao: „Otvaranje ovog prostora značiće da smo otvorili nove male kosmose znanja i duhovnosti iz kojih će proisteći korist za dušu našeg naroda i srpske kulture.“

Vukosavljević je čestitao svim učesnicima na trudu i ažurnosti s kojom se neguje Drainčevo delo i doprinosi čuvanju uspomene na velikana, princa srpskog pesništva, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović posebno se zahvalio ministru na poseti i učešću u činu otvaranja Spomen-sobe Radeta Drainca i takođe Ministarstvu kulture i informisanja što je prepoznalo značaj i podržalo projekat adaptacije prostora koji je postao svetilište poezije. „Drago mi je što se Prokuplje ovom sobom pridružuje književnim muzejima kao što su Niš i Vranje“, naglasio je on.

Ministru je uručena plaketa i prvi odlivak biste Radeta Drainca autora Dragana Drobnjaka.

U Prokuplju, gde je u toku manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, ministar je uručio nagradu „Drainac“ ovogodišnjem dobitniku Milosavu Tešiću u Svečanoj sali grada.

Svaka manifestacija koja čuva sećanje na velikane srpske kulture jedinstvena je po svojoj snazi. Čuvajući svoje kulturno nasleđe neprestano jačamo temelje srpske kulture i srpskog digniteta“, rekao je Vukosavljević tom prilikom.

Ministar je dobitniku nagrade poželeo dug život i nove zbirke poezije i posebno se zahvalio svima koji su održali živom manifestaciju „Drainčevi susreti pesnika“.

U ovoj zemlji prepunoj bolnih diskontinuiteta u kulturi, uspostavljanje poluvekovne tradicije ima dubok simbolički značaj“, kazao je Vukosavljević i dodao: „Kada srpski pesnik savremenog doba dobije priznanje drugog velikog srpskog pesnika to znači da se beočug srpske kulture nastavlja i da svaka karika naslonjena na onu koja joj prethodi čini zlatni lanac srpske kulture koji možemo u simboličkom smislu da nosimo s ponosom kao znamen i beleg.“

Ove godine, jubilarnim 50. po redu „Drainčevim susretima pesnika“ obeležava se i 120 godina od rođenja velikog srpskog pesnika u čiju čast se održava manifestacija.

Otvaranju Spomen-sobe Radeta Drainca i dodeli nagrade prethodilo je polaganje cveća na bistu našeg književnika na brdu Hisar iznad Prokuplja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari