Ministarstvo kulture se oglasilo povodom obijanja crkve Svetog Nikole u Štrpcu 1Foto: Andjela Arsic / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Ministarstvo kulture osudilo je danas napad na crkvu Svetog Nikole u Štrpcu podignutu u 16. veku i navelo da je ovaj verski objekat tokom noći obijen, a kancelarija opljačkana, piše Nova.rs.

Ova crkva predstavlja jedan od, kako je navelo Ministarstvo, spomenika kulture od izuzetnog značaja.

„Ovaj vandalski čin koji se dogodio samo nedelju dana nakon napada na Crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pokazuje da se nastavlja kontinuirano skrnavljenje i ugrožavanje srpske kulturne i verske baštine. Posebno zabrinjava što počinioci ovakvih napada po pravilu ne budu pronađeni ni kažnjeni, što je deo kampanje pretnji Prištine bezbednosti i opstanku srpskog naroda na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

„Dodatno je licemerno što su incidenti učestali upravo dok predstavnici Prištine uz pomoć svojih sponzora pokušavaju da se na silu, cinično i protivno svim principima i standardima uguraju u Savet Evrope, pri tome kršeći vladavinu prava i gazeći principe demokratije, slobode i osnovnih ljudskih prava“, piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture ponovo je apelovalo na sve međunarodne organizacije i institucije da „ne zatvaraju oči pred nasiljem i reaguju na učestale i intenzivirane incidente“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari