Ministarstvo o izložbi u Parizu: Ako se potvrde navodi o cenzuri, sankcionisati odgovorne 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će „u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri“ pozvati da se „adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe“ deo programa koji je odobrio taj resor a da je „navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za odredjene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu“.

„U slučаju dа se potvrde nаvodi o cenzuri sаdržаjа pomenute izložbe, Ministаrstvo kulture i informisаnjа pozivа dа se utvrdi odgovornost i аdekvаtno sаnkcionišu licа kojа su učestvovаlа u ugrožаvаnju slobode umetničkog izrаzа i mаnipulisаlа progrаmom odobrenim od strаne Ministаrstvа kulture i informisаnjа, u sаrаdnji sа Istorijskim muzejom Srbije“, stoji u saopštenju.

Javnost je o uklanjanju izložbe obavestila koordinatorka za odnose sa medijima u Kulturno-informativnom centru Nataša Pejin, koja je na društvenim mrežama objavila da su samo dva dana od otvaranja izložbe „Srbija 1999. – 20 godina posle – dok su padale bombe“, skinuta platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Ona je napisala da se tog dana srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako „oficirima NATO ne bilo neprijatno“ na prijemu.

Direktor Kulturnog centra u Parizu: Izložba nije uklonjena već su neki delovi zarolani

Direktor Kulturno-informativnog centra (KIC) Srbije u Parizu Radoslav Pavlović izjavio je danas da sporna izložba u tom centru povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije „nije uklonjena“ već da su neki delovi „zarolani“.

Pavlović je za televiziju Prva rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naredjeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin.

Navodeći da nakon te objave Pejin dobija preteće mejlove, Pavlović je rekao da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ranije danas da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će „u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri“ pozvati da se „adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe“ deo programa koji je odobrio taj resor a da je „navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za odredjene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu“.

Koordinatorka za odnose sa medijima u Kulturnom centru Srbije u Parizu Nataša Pejin objavila je prethodno na društvenim mrežama da su samo dva dana od otvaranja izložbe „Srbija 1999. – 20 godina posle – dok su padale bombe“, skinuta platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Ona je napisala da se 25. marta srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako „oficirima NATO ne bilo neprijatno“ na prijemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari