“Miodrag Vartabedijan Varta i njegovi tradicionalni simboli" u Etnografskom muzeju 1Foto: ljubaznošću Anamarije Vartabedijan

Retrospektivna izložba “Miodrag Vartabedijan Varta i njegovi tradicionalni simboli“, autorke Anamarije Vartabedijan, koja je otvorena  sinoć u Etnografskom muzeju i traje do 30. aprila predstavlja originalne radove jednog od pionira grafičkog dizajna u Srbiji.

Reč je o tematskoj izložbi na kojoj će biti predstavljeni radovi Miodraga Vartabedijana Varte, koji su inspirisani tradicionalnim simbolima i koji su nastali u periodu od 1964. do 2009. godine.

Izložba je podeljena u nekoliko segmenata koji na auteničan način spajaju tradicionalno i moderno, pa će posetioci biti u prilici da uoče jedinstvenu simbiozu – grafike i slike, vartagrafije, slike – vartagrafije i linijske pejzaže, a nezaobilazan deo ove jedinstvene izložbe čine i originalne ilustracije, ilustrovane knjige, plakati, kaligrafije i znakovi.

Radovi Miodraga Vartabedijana Varte otkrivaju fuziju uticaja svih kultura koje su ostavile trag na tlu bivše Jugoslavije, a njegovo stvaralaštvo ističe se originalnošću koju je crpio iz nasleđa sopstvenog jermenskog porekla, srpske tradicije krajputaša, stećaka, arheologije cele regije, inovativno uvodeći novu tehniku rada – vartagrafiju, kojom vizuelne niti mitskih tokova istorije pretvara u simbole, ugrađujući ih u lirsko-misaonu likovnu predstavu.

Sistemom otiskivanja reljefa (frotaž, vartagrafija), slikanjem i kolažiranjem, transponovao je zapise i slike sa kamenih spomenika od antike do početka 20. veka u savremeno likovno delo ili grafičko rešenje, koje je tako postalo čuvar kulturnog nasleđa.

U kamenu, simboličkom staništu ljudske duše, svedoku vekova i čuvaru istorije, ljudskog duha i tradicije – najstarijim i najtrajnijim dokumentima pisma, ornamenta i simbola, pronašao je večnu inspiraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari