Mira Furlan: Ja sam uvijek imala više simpatije za mostove nego za zidove

Glumica o demonstracijama u SAD, rasizmu, bivšoj Jugoslaviji, levici i desnici, svetskog epidemiji, budućnosti filma nakon korone...

Ostavite komentar


    1. Odlican clanak od nase VELIKE glumice. Licno mi nedostaje sjajna Mira Furlan na velikoj sceni. Veliki pozdrav Miri i zelim joj sve najlepse u zivotu

  1. Da Miro crnci su izgradili Ameriku i po tebi.Zasto onda ne izgradise Afriku svi oni koji nisu „istrgnuti“.Mnooogo banalizujes.Mrznja postoji i zavjek ce postojat.Bijeli su se u robovlasnistvu i segregaciji odnosili prema crncima gore nego prema zivotinjama.Crnci su se sad izborili za dosta prava i nece da rade,uce.Hoce da ih drzava izdrzava za ono prijasnje mucenje.Kradu,pljackaju,ubijaju,dilaju drogu i malo malo protestvuju.A svakodnevno oni ubijaju bijele (i bosanca 49.g u Atlanti na WM parkingu) i nikom nista.Mnogo je to kompleksnije.Koliko bi Jevreji trebali demonstrirat sta im je uradjeno i sta im rade.

    1. Slazem se sa Noletom. Ne volim niti pravdam nasilje, ali Mira ga bas „zasecerila“: jednostrano i sentimentalno uproscavanje materije. Nikako ne odobravam to sto je policajac napravio, to je ubistvo i nista drugo ne moze biti, ali zapitajte se kako je policiji u drzavi gde su svi do zuba naoruzani, i to legalno? Zar nije ovaj konkretni problem pre svega u industriji orizja ???

    2. Apsolutno ste u pravu samo što mnogi ne vole da pogledaju istini u oči ili, nikada ne idu do kraja. Prekinu priču onda, kada im logika koju koriste ne odgovara. Mislim da je danas, u Americi ili bilo gde, agresivniji i opasniji crni rasizam, koji pokušavamo da ne vidimo govoreći o vremenu kada su crnci „čupani“ iz svojih domova i odvodjeni kao roblje. Siguran sam da je situacija bila drugačija, da bi danas, malo belaca koračalo ovom planetom. Danas je opasnije /kao belac/ naći se na ulicama Njujorka, posle 22h, nego goloruk zanoćiti u džunglama Amazona.

    3. Nisu napravili ništa u africi jer su ih kolonizovali isti ovi koji su ih otimali i pravili robovima. Sve što je rekla je istina samo vi to ne vidite jer ste i sami rasisti. Iste priče pričate i za rome.

      1. E Brko brz si na etiketiranju. Otkad su bivse africke kolonije vec nezavisne, pa gde je taj uspeh i napredak blizak zapadnjackom? Mora da ih i dalje kinjimo, sta li, ili su toliko traumatizovani da nema sanse da se pridignu? Previse vi uproscavate tematiku. To je na zalost i draga nam Mira cinila, neka joj je laka zemlja. Jasno je da je mnogo simpaticnije propagirati ljubav nego nekog kritikovati, pa makar bilo i oppravdano, ali ko ne sagledava cinjenice (i lepe i ruzne), on ne moze doneti pravedne odluke.

        1. Од кад су независне?! Па очигледно немаш појма да су независне тек од жесдесетих прошлог века. Ми смо турке отерали сто година пре тога и још се нисмо опоравили. Штрокавост, прљавштина, небрига о свему заједничком и стални покушаји да изиграмо систем и законе сви воде из времена ропства под турцима.

  2. Poštovana Miro , uvek je lepo “ sresti “ Vas .
    Iako našim godinama paše samoća , niste usamljeni u prostoru koji nastanjuju ljudi koji su u nekoj protufazi s ovim vremenom .
    Neka nove generacije traže vlastiti izraz i kroz sakadiranu i mucavu muziku ,ne smeta . Ionako , sve to ulazi u jedan korpus .
    Socijalne distorzije su , na žalost , neke od stepenica za uzdizanje čovečanstva .
    Ako smem primetiti , u ovom vremenu svedostupnog znanja , nekompetentnost je vrlo rasprostranjena .
    Setim Vas se često , gledajući uratke brojnih umetnika koje za to zvanje kvalifikuje samo papir dobijen na nekoj od Akademija .
    Verujem da se i kao Profesorica čvrsto držite visokih kriterija , kao u životu .
    Redakciji sugestija da na ovu temu animira uvaženu Miru Furlan .

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.