Mira Trailović dobila spomen obeležje u rodnom Kraljevu 1Foto: Nenad Milenković

Večeras je u Kraljevu, u foajeu Kraljevačkog pozorišta, otkrivena spomen ploča Miri Tailović, rad akademskog vajara i redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Slavoljuba Caje Radoičića.

Ideja da se Mir Trailović u njenom rodnom gradu podigne spomen ploča stara je nekoliko godina a njeni uspešni realizatori su bili Kraljevčani okupljeni u beogradskoj podružnici Zavičajnog društva „Kraljevo“. Oni su na predlog svog člana i doajena srpskog novinarstva Borka Gvozdenovića otpočeli akciju prikupljanja sredstava za spomen ploču da bi akademski slikar i nekadašnji dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Kraljevčanin Momčilo Moma Antonović predložio da se taj posao poveri vajaru Slavoljubu Caji Radoičiću. Moma je, po rečima vajara Radoičića, tokom izrade spomen ploče njemu nesebično pomagao svojim savetima. Posle osam godina od ideje došlo se do njene realizacije pa su ploču večeras svečano otkrili Miodrag Miško Dinulović, upravnik Kraljevačkog pozorišta i Ljubomir Ljubo Lazarević,  potpredsednik beogradske podružnice Zavičajnog društva Kraljevo i jedan od donatora za njenu izgradnju.

Zahvaljujući se  svima koji su doprineli relaizaciji ove ideje upravnik Kraljevačkog pozorišta Miško Dinulović je rekao da je ovaj tetar izuzetno počastvovan što će „od večeras aura velike Mire Trailović isijavati njenu ljubav prema teatru čime će se inspirisati sadašnji i budući članovi pozorišta u Mirinom rodnom gradu“. Pored njega o liku Mire Trailović i njegovom susretu sa njom u Pekingu govorio je i Borko Gvozdenović čija je i bila početna ideja da se Kraljevčani, na ovaj način, oduže svojoj znamenitoj sugrađanki.

Mira Trailović je rođena u Kraljevu 22. januara 1924. godine gde su njeni roditelji, otac Andreja Milićević i majka Radmila (devojačko Simić) radili kao profesori francuskog i latinskog jezika u ondašnjoj kraljevačkoj Gimnaziji. Mira i njena porodica živeli su u Kraljevu do 1927. godine kada su se preselili u Beograd u kome je njen deda po majci Milan Simić bio upravik Narodnog pozorišta. Od osnivanja avangardnog pozorišta „Atelje 212“, koje je sa radom počelo 1956. godine u zgradi „Borbe“ sa 212 stolica Mira je najpre bila pomoćnica Radošu Novakoviću i Bojanu Stupici a kasnije i njegova upravnica. Pre pola veka ona je zajedno sa Jovanom Ćirilovom osnovala BITEF, jedan od nekolicine najstarijih i najuglednijih velikih svetskih pozorišnih festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari