Mirjana Karanović: Mnoge žene i ne žele da imaju decu 1Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Mirjana Karanović pozorišna , televizijska i filmska glumica gostovala je u podkastu Tampon zona koji vodi Iva Parađanin Lilić i tamo govorila o ulogama, novom rediteljskom projektu, kao i o odrastanju i potomstvu , odnosno prava na izbor žene da ima ili nema decu

Mirjana Karanović pozorišna , televizijska i filmska glumica gostovala je u podkastu Tampon zona koji vodi Iva Parađanin Lilić i tamo govorila o ulogama, novom rediteljskom projektu, kao i o odrastanju i potomstvu , odnosno prava na izbor žene da ima ili nema decu.

„Meni se brak nije dogodio. Samo neke velike ljubavi. Iz njih nisu nastala deca. Nikad nisam preispitivala zašto je to tako. Ti ako se rodiš kao muškarac, nije tvoja uloga da u budućnosti budeš vođa, to nije strašno. Žena ne mora da rađa decu. Mnoge žene ne mogu da imaju decu. Ali  mnoge žene  i ne žele da imaju decu. Neke žene žele da imaju mnogo dece“  rekla je Mirjana Karanović  .

Ona je istakla da svako ljudsko biće treba da ima pravo da o tome odluči.

„Ljudi se moraju sabrati u svojoj glavi, čini mi se. Bilo šta da odlučiš, bilo koju ulogu koju odlučiš preuzeti, to je tvoje pravo, da ti možeš, da nisi ništa manje vredno ljudsko biće. Tu bi država ili, ne znam sad, društvo trebalo da pomogne svima da ostvare svoje ciljeve“, rekla je glumica.

Smatra da žene koje ne žele imaju decu ne bi trebalo da budu osuđivane.

„Ideja o rađanju duboko je usađena u psihu“

Iako je svet danas drugačiji nego pre, smatra da i dalje postoji pritisak na žene da se udaju i rode, prenosi Index. hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tampon ZONA (@tamponzona)

„U vreme moje majke dužnost žene da rađa bila je nešto što su one naprosto prihvatale kao svoju obavezu. Bilo je u redu što neko traži od tebe da se udaš i rađaš decu. Mi danas živimo u svetu koji pruža drugačije mogućnosti i za žene i za muškarce, ali i dalje postoje ideja i dužnosti o tome.
To je vrlo duboko usađena u psihu pre svega žena, ali i muškaraca. Postoji pritisak ispunjavanja neke zapovesti za koju niko ne zna odakle je stigla. Da se neko ne oženi lakše se proguta nego da se neko ne uda“, konstatovala je Mirjana Karanović u razgovoru za Tampon zonu.

 

Govoreći o novom rediteljskom angažmanu – filmu Narodna drama, koji je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje, Mirjana Karanović je ispričala da je to pre svega „divna ljubavna priča“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tampon ZONA (@tamponzona)


„U tu divnu ljubavnu priču je spakovano nešto što je prilična diverzija u patrijarhalnom društvu“, rekla je glumica dodajući da joj je u svemu tome zanimljiv kontrast i kako se mi prema njemu odnosimo :

„Taj kontrast između narodnog, nešto što pripada narodu, nešto što nije visokointelektualno, niti je neki mistični sadržaj, nego je vrlo bazičan, jer je to ljubav – ljubav između dve osobe. Ovde je ta ljubav između dve devojke. I, to kako mi s jedne strane navijamo za ljubav a s druge strane imamo problem sa tim što su to dve devojke a ne muškarac i devojka. A, ipak navijamo za tu ljubav“, konstatovala je Mirjana Karanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari