Mokranjčeva kuća u Negotinu rame uz rame sa rodnim kućama Betovena, Belinija, Šopena, Bramsa 1Foto: Muzej Krajine

Mokranjčeva kuća u Negotinu, inače deo negotinskog Muzeja Krajine, kao jedina van Evropske unije postala je deo Asocijacije kuća i muzeja evropskih kompozitora. Pridruživanje Mokranjčeve, kućama Betovena, Šopena, Bramsa, Belinija, Sibelijusa, Mendelsona inicirao je predsednik Evropskog centra za muziku Jorge Šamine, a u negotinskom Muzeju kažu da je čast biti u takvom društvu, što takođe otvara mogućnost zajedničkih projekata.

Stevan Stojanović Mokranjac bio je srpski kompozitor i muzički pedagog, klasik srpske muzike, njena najistaknutija ličnost na prelazu iz 19. u 20. vek, zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku, kaže nauka.

Rođen u Negotinu, školovao se u Minhenu, Rimu, Lajpcigu. Nastavnik, horovođa, kompozitor, osnivač prve stalne muzičke škole u Srbiji.

U rodnom Negotinu, Mokranjčeva porodična kuća je 1964. godine restaurirana i pretvorena u muzej, a od skora je deo Asocijacije kuća i muzeja evropskih kompozitora.Time je na neki način prepoznata i potvrđena vrednost srpske horske muzike u širim okvirima i otvorena mogućnost međusobne saradnje članica Asocijacije.

-Ponosni smo i lepo je biti u dobrom društvu. Biti deo Asocijacije kuća i muzeja evropskih kompozitora je i mogućnost za zajedničke projekte i investicije. Mokranjčeva kuća jedina van Evropske unije je u ovoj Asocijacijii time otvaramo mogućnost da Evropa čuje za Mokranjca van crkveno-pravoslavnih okvira – rekao je Danas direktor Muzeja Krajine u Negotinu, u čijem je sastavu i Mokranjčeva rodna kuća, Ivica Trajković.

Predlog da se i kuća jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora priključi porodici evropskih velikana dao je predsednik Evropskog centra za muziku, Jorge Šamine, a potpisivanje i pridruživanje Asocijaciji obavljeno je u Buživalu kod Pariza.

Kako je tom prilikom rekao počasni predsednik udruženja „Evropa nostra“, svetski poznati tenor Plasido Domingo i preneli mediji, Asocijacija je jedinstven i inovativan projekat. Prema njegovim rečima ovo je projekat koji pomaže muzici, pogođenoj kovid-krizom i globalnim političkim prilikama, objedinjujući strast, snagu, istrajnost.

– Verujem u važnost muzike koja povezuje generacije i kulture. Ova asocijacija brani evropsku muziku i kulturno nasleđe ali i otvara mogućnost za međusobnu saradnju svih njenih članica – kazao je tom prilikom Domingo.

Mokranjčeva kuća inače ima zanimljivu istoriju, jer se do 1934. godine, iako je bila u centru Negotina, nije znalo gde je kuća porodice Mokranjac.

Oronula i pred rušenjem, pronađena je zahvaljujući privatnom istraživanju jednog negotinskog novinara, a tapija iz 1889. godine tadašnjeg vlasnika kuće Dušana Cajića, potvrdila je da se radi o porodičnoj kući Mokranjca.

Mokranjčeva porodična kuća u Negotinu je 1964. godine restaurirana, pretvorena u muzej i na dan obeležavanja pedesetogodišnjice smrti slavnog kompozitora, zvanično otvorena za sve posetioce. Dokumenti kažu da je time bio napravljen prvi korak ka uređenju celog kompleksa po projektu arhitekte Nikole Dobrovića.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niša, proglasio je kuću za spomenik kulture 1975. godine, a četiri godine kasnije, odlukom Skupštine Srbije, postala je kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Mokranjčevu kuću odlikuju skromnije karakteristike tradicionalne balkanske varoške stambene kuće.

U prizemnom delu je Galerija, a na spratnom je muzejska postavka u kojoj su izložene memorabilije koje prikazuju život i stvaralaštvo kompozitora od prvih dana pa sve do njegove smrti. Radna soba kompozitora rekonstruisana je originalnim nameštajem. Tu su, pored ostalog, radni sto sa srebrnom mastionicom i perom, stolica sa naslonom, stočić sa priborom za pušenje, Mokranjčev klavir i drugi predmeti, dok su u drugom delu kuće izloženi brojni eksponati koji posetioce vraćaju u 19. vek. Ispred kuće se nalazi bronzana skulptura kompozitora, delo umetnika Nebojše Mitrića.

Od nedavno, u saradnji Farmaceutskog fakulteta i Muzeja Krajine uređena je i spomen soba kompozitorovog sina jedinca, Momčila Mokranjca, naučnika, osnivača katedre za toksikologiju, dekana Farmaceutskog fakulteta. U spomen sobi je nameštaj iz kabineta ovog naučnika koji je negotinskom Muzeju ustupio Farmaceutski fakultet, a izložena su i hronološka dokumenta koja govore o životu i radu Momčila Mokranjca.

Mokranjčeva kuća u Negotinu rame uz rame sa rodnim kućama Betovena, Belinija, Šopena, Bramsa 6
Foto: Muzej Krajine

-Ovom memorijalnom postavkom u Rodnoj kući Stevana Mokranjca omogućili smo posetiocima da se u istom prostoru upoznaju sa životom i radom slavnog kompozitora i njegovog sina, značajnog naučnika. Celokupna postavka u rodnoj kući Stevana Mokranjca danas predstavlja trajno podsećanje na dve značajne ličnosti i omogućuje dostupnost nacionalnog kulturnog blaga široj zajednici – objasnila nam je vodičkinja u Muzeju Krajine i autorka postavke o Momčilu Mokranjcu Vesna Janjić.

Dodajmo i da će u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira Evropska unija, najposećeniji turistički objekat u Negotinu koji godišnje poseti više od 20.000 turista, dobiti sanitarni čvor, a sva tri objekta negotinskog muzeja funkcionalne interaktivne vitrine sa LCD ekranom visoke rezolucije i multitač stolove. Za ove namene odobreno je oko 99.000 evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari