Monografija kao deo zahvalnosti voljenoj Mileni Dravić 1Foto: FCS promo

Promocija monografije „Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić, o jednoj od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumica, Mileni Dravić, predstavljena je večeras u Velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika.

– Monografija predstavlja lepu sliku sa ramom Milene Dravić – kazala je Panić i dodala da je iza nje više od godinu dana mukotrpnog i lepog istraživačkog rada.

– Posebno sam ponosna na poglavlja pozorišne i filmske impresije, a upravo su ona zahtevala najviše vremena i rada, pre svega istraživanja u Kinoteci, arhivima i bibliotekama – rekla je Panić.

Ona je za Danas istakla da je „Milena toliko veliko ime da sam Filmskom centru Srbije pre dve godine predložila svoju ideju. U tom trenutku, što je kuriozitet, gospođa Dravić nije imala ni jednu monografiju o sebi. Bila je oduševljena – kazala je autorka i dodala da je knjiga drugačija po tome što ima čvrstu dramaturgiju u kojoj je zastupljeno kompletno stvaralaštvo Milene Dravić, pre svega filmsko, potom televizijsko i pozorišno.

Panić je istakla da su u njenom stvaranju učestvovala eminentna imena, ne samo srpske kinematografije već i iz regiona ali i jedan Holivudski glumac.

– Veliko je zadovoljstvo za Službeni glasnik što je izdavač monografije o našoj dragoj Mileni, divi jugoslovenskog i srpskog glumišta – istakla je Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika i dodala „retki su ljudi koji ostavljaju pečat u istoriji, poput Milene, velike dame, vrsne glumice, a pre svega izvanrednog čoveka. Ova knjiga predstavlja omaž njenom životu i radu, i pored toga što sadrži blistave momente iz Mileninog života i karijere, broji i vredne fotografije. Monografija je samo deo zahvalnosti svih nas voljenoj Mileni na svemu onome što nam je ostavila u nasleđe“ .

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autora i priređivača Anite Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti.

Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje, koje je štampao Službeni glasnik, ima 364 strana.

Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova„ sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene u javnosti. Promocija je održana 40 dana nakon njene smrti a tokom promocije puštani su inserti iz njenih filmova.

Strast i ljubav sa kojom je Milena igrala

– Ukratko se ne može o Mileni – kazao je glumac Miodrag Krivokapić i prisutnima u Velikoj sali Jugoslovenske kinematoteke i ispričao kako je glumicu prvi put video u rodnom gradu, na velikom platnu u filmu Vrata ostaju otvorena.

– Ta vrata su se otvorila i ona je tako stupila na scenu, tako, da je to bilo fantastično. Tada sam je prvi put video kao tinejdžer. Nisam moga ni u najluđim snovima zamisliti da ću jednog dana igrati sa njom. Onda se to desilo – ispričao je Krivokapić prisutnima i dodao da su predstavu „Lari Tompson“ igrali 15 godina, ako ne i više, preko 300 puta. Sa njima je u predstavi igrao i Bora Todorović.

– To je bio jedan neverovatan ansambl – prokomentarisao je glumac i dodao da ga je jedna stvar u vezi sa Milenom Dravić zapanjila, kada ju je prvi put poslovno sreo.

– Kada sam uočio sa kolikim žarom, entuzijazmom, i voljom posle, toliko godina igra, kao da je tek izašla sa akademije, bio sam zapanjen, zbog njene strasti i ljubavi. To je neverovatno lepo videti – zaključio je ovaj glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari