Moralne presude četkicom i perom 1Foto: Miroslav Dragojević; Medija centar

Nisam nikad sa Duškom izlagao, ne znam kako to izgleda.

To sve Guta iz Novog Optimizma organizuje, kaže da će napraviti velike formate. Pa, naravno da mi je drago što izlažem sa Duletom. Mi smo dobri prijatelji – kaže Predrag Koraksić Corax povodom prve izložbe na kojoj će zajedno biti prikazani njegovi i radovi Dušana Petričića. Izložba se zove „Karikature od naših života“, otvara se u nedelju od 20 sati na centralnom gradskom trgu Šapcu, a u slučaju kiše u Šabačkom narodnom pozorištu. Nakon otvaranja sledi tribina sa desetak zanimljivih učesnika, moderator je Igor Brakus, a čitav događaj se namerno organizuje baš u Šapcu „zato što je to jedini slobodni grad u Srbiji i zato što taj potencijal treba iskoristiti“- ističu novooptimističari.

U kratkom razgovoru za Danas Corax podseća da je u Šapcu već dva puta izlagao i da je baš nedavno bio tu.

– Pre desetak dana sam bio ovde zajedno sa Petričićem na šabačkoj televiziji sa Vidojkovićem i Kulašinom i to je bilo jako simpatično.

Kaže da je Petričić veliki majstor što se tiče crtanja i da je u tom pogledu bolji od njega

– To je jedno neverovatno čudo, kakve su to perspektive. Čovek je školovan, završio je Akademiju, bio u Kanadi, bavio se dečijom ilustracijom, dugo sarađivao sa Duškom Radovićem, ima veliku praksu. Jedino što ne volim je tekst. Izbegavam ga i to je jedina moja primedba njemu – što koristi tekst. To je razlika između mene i njega, pošto se ja u karikaturi služim isključivo slikom, a što se tiče crtanja on je mnogo veći majstor od mene – ističe Corax.

On voli što je kod Petričića sve ilustrativno i kaže da ne može da odgovori na pitanje koji njegov rad ili fazu bi izdvojio.

– Ne mogu ja sad da izdvojim kad mi se svaki njegov crtež sviđa – tvrdi Corax, na čijoj najfriškijoj karikaturi u Danasu igraju babe i žabe:

– Igraju i Đilas i Jeremić i Koštunica i Obradović iz Dveri i svi mogući, pa i Bećković, koji ih je podržao i, naravno, ima i nekoliko baba i nekoliko žaba. Svi zajedno igraju. To se meni ne sviđa – kaže Corax dodajući da su ga za ovaj crtež inspirisale opozicione koalicije. – Stvarno ne znam kako će se to završiti ali takve koalicije i grupisanja nikako nisu dobra. Biračko telo je jako osetljivo što se tiče opcije protiv Vučića, a opozicija se igra sa osećanjima ljudi. To im ne valja i mislim da će im se olupati o glavu – smatra Corax. Prema njegovom mišljenju, Šabac je postao oaza slobode. – Ja bih voleo da se jedan po jedan grad otkači od ove vlasti i da bude samostalan kao što je Šabac uspeo. Voleo bih da se to isto desi Pirotu. Možda je to način da se sruši ova vlast, da se građani u Srbiji, na neki način, osamostale – zaključuje Corax.

NJegov kolega i prijatelj Dušan Petričić kaže da će sada biti drugi put u svom životu u Šapcu i da je ovaj grad ranije bio za njega deo izraza šabački vašar ili šabačka čivija. Drago mu je, kako kaže, što će ubuduće ovaj grad pamtiti kao slobodnu šabačku republiku ili prvu oslobođenu teritoriju u okviru okupirane Srbije. Petričić podseća da je, ako se izuzmu davna zajednička izlaganja u okviru izložbe PJER, izložba „Karikature od naših života“ prva zajednička izložba njega i Coraxa, ukoliko se to može nazvati klasičnom izložbom.

– Vreme i okolnosti pod kojima se događa ovaj naš zajednički nastup je mnogo više jedna otvorena protestna manifestacija, jedna javna, energična, glasna pobuna protiv zla kojim smo okruženi i koje nam je nametnuto kao nepodnošljiv ambijent življenja.

Zamoljen da navede razlike između njegovog i Coraxovog likovnog izraza Petričić podseća da Corax radi četkicom, a on perom ili flomasterom.

– NJegovi crteži su jednostavniji, karikaturalniji, moji komplikovaniji i detaljniji. Zapravo, zbog okolnosti koje sam maločas naveo, naši likovni postupci odjednom su postali nebitni. Ono što je važno, to je tema, sadržaj naših karikatura. To je ono što želimo da kažemo, da poručimo čitalačkoj publici i likovima sa naših karikatura. Rekoh da su njegove karikature jednostavnije. One su britke, precizne i on ih sam najbolje kvalifikuje kao presude. Mislim da je to najveći kvalitet njegovih poruka – konstatuje Petričić. Prema njegovim rečima, značaj Coraxovog dugogodišnjeg prisustva na našoj javnoj sceni je ogroman.

– Zasigurno će ostati zabeleženo u istoriji naših štampanih medija, našeg novinarstva, da je Corax vratio u život zamrlu klasičnu novinsku karikaturu koja se bavi konkretnim ličnostima političara. Socijalistički društveni sistem je, naravno, u sve oblasti, pa i u medije, uveo vrlo čvrste kriterijume i odredio granice koje se nisu mogle prelaziti. Uz sva naša dovijanja, koja smo decenijama razvijali i unapređivali, probijajući i preskačući te zadate granice, jedna stvar je ostala nedodirljiva. Titov lik je bio tabu tema – podseća Petričić.

On skreće pažnju da je u novim istorijskim uslovima Corax bio prvi koji je i urednike novina i čitalačku publiku naučio i godinama (likovima Miloševića i njegove nesrećne dvorske klike) obrazovao šta je to prava, efikasna i ubojita politička karikatura.

– Još nešto, ne manje važno – Corax je vrlo precizno stavio do znanja da je karikatura, pored toga što je likovna i medijska kategorija, još više i važnije – moralna kategorija. Verujem da je to vidljiv elemenat koji povezuje Coraxov i moj pristup poslu – zaključuje Dušan Petričić, koji će u Šapcu predstaviti oko 20 svojih karikatura, plus njih desetak koje će se vrteti na video-projekciji. Ni Corax ni Petričić nisu bili govorljivi u vezi sa kriterijumima na osnovu kojih su birali karikature za izložbu, ali veruju da će se po izloženom materijalu jasno videti kojim su se principima rukovodili prilikom selekcije. Mnogo toga objašnjavaju i reči ispisane na pozivu za ovu izložbu: Corax i Petričić – Ogoljavanje trenutka.

Kad đavo odnese šalu

– Ja shvatam pojavljivanje u Šapcu kao jedan protestni, javni gest kojim pokušavamo da podvučemo činjenicu da društvene okolnosti više ni izbliza nisu normalne, da je đavo odneo šalu, te da u tom smislu ni politička karikatura nije više samo obična, manje ili više duhovita reakcija i komentar na ono što nas okružuje, već mnogo ozbiljnije i ubojitije oružje protiv zla, kriminala i tiranije – kazao je između ostalog katrikaturista NIN-a Dušan Petričić u razgovoru za Danas.

Tribina Novog Optimizma

Posle otvaranja i razgledanja izložbe „Karikature od naših života“ Coraxa i Dušana Petričića, dvojica autora će se pridružiti ostalim učesnicima prve u nizu tribina Novog Optimizma. Pričaće se o nacionalizmu, kulturi, demokratiji, medijima i mnogim drugim temama, a u prvom panelu učestvuju: Želimir Žilnik, Nanad Kulačin, Milan Ćulibrk, Dragan Velikić, Filip David, Igor Brakus, Vladimir Pištalo, Mile Delić, Nikola Čuturilo, Mijat Lakićević i Janko Baljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari