Muzej Nikole Tesle obeležava 68 godina postojanja 1Foto: V. Maričić

Na današnji dan, pre 68 godina, na predlog Saveta za kulturu Vlade FNRJ osnovan je Muzej Nikole Tesle, u kom se danas nalazi celokupna zaostavština jednog od najvećih svetskih istraživača i naučnika u oblasti elektrotehnike.

Povodom 68. godišnjice osnivanja Muzeja Nikole Tesle, danas će ulaz za sve posetioce biti besplatan.

Sve lične predmete i spise ovog naučnika posetioci muzeja mogu da vide zahvaljujući Savi Kosanoviću, sinu Tesline najmlađe sestre Marice. Njemu je, prema sudskoj odluci američkih vlasti donetoj u januaru 1943. godine, pripala sva imovina.

Kosanović, koji je inače bio srpski političar i publicista, a u to vreme i član Vlade u izbeglištvu, izdejstvovao je da se 1951. godine kompletna zaostavština Nikole Tesle prenese u Beograd. Svi predmeti i spisi tada su poklonjeni državi i smešteni na Elektrotehnički fakultet.

Godinu dana kasnije, Teslina imovina preneta je u „Genčićevu vilu“, u tadašnjoj ulici Proleterskih brigada 51 (današnja Krunska), gde se i danas nalazi.

Na predlog Saveta za kulturu Vlade FNRJ, 5. decembra 1952. godine, doneta je odluka o osnivanju Muzeja Nikole Tesle. Odmah po osnivanju, za prvog direktora izabran je profesor Filozofskog fakulteta Veljko Korać.

Muzej Nikole Tesle, koji je ujedno bio i prvi tehnički muzej u Jugoslaviji, za javnost je otvoren 20. oktobra 1955. godine. Tada je predstavljena stalna postavka verno izrađenih modela po Teslinim nacrtima. Dve godine kasnije, u muzej je doneta i urna sa posmtrnim ostacima naučnika, čime je stalna postavka i zvanično upotpunjena.

Od 9. oktobra 1969. godine, muzej je u vlasništvu grada Beograda i danas poseduje preko 160.000 originalnih dokumenata, preko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija, više od 1.000 planova i crteža.

Gostujuće izložbe ovaj muzej imao je u zemljama širom sveta – u Japanu, Australiji, SAD, Argentini, Paragvaju, Italiji, Grčkoj i mnogim drugim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.