Tim povodom, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić sa saradnicima je obišla renoviranu konzervatorsku laboratoriju u kojoj se već deset godina obavlja konzervacija dokumenata iz Tesline lične arhive.

– Prostor je renoviran kako bi se obezbedili optimalni uslovi za rad na očuvanju ovih dokumenata, koje je UNESKO proglasio za deo programa „Pamćenje sveta”. Nabavljena je savremena oprema, a svake godine Sekretarijat za kulturu opredeljuje sredstva za stručnu konzervaciju papira. Može se sa priličnom sigurnošću oceniti da muzej danas ima najbolje moguće uslove za čuvanje u Srbiji, što je veoma značajno jer će se tako sačuvati zaostavština Nikole Tesle za buduće generacije. Uz ove aktivnosti, Muzej Nikole Tesle ima veoma dobru međunarodnu saradnju sa partnerima širom sveta, od Šangaja i Moskve do Sidneja, dok samu zgradu i postavku muzeja obilazi veliki broj stranih gostiju, što dodatno doprinosi atraktivnosti Beograda kao turističke destinacije – rekla je Ivona Jevtić.

Direktor muzeja Branimir Jovanović ukazao je da je ova institucija organizovala izložbe u Sloveniji, Moskvi, Pertu, Sidneju, kao i u Šangaju.

– Mi smo jedini muzej iz Srbije koji je predstavljao našu zemlju na konferenciji „Brismis” pre mesec dana u Pekingu, gde smo potpisali pismo o nameri organizovanja velike izložbe u Šangaju iduće godine. Uspostavili smo i dobre kontakte sa Muzejom istorije nauke u Oksfordu, Aleksandrijskom bibliotekom, pripremamo izložbu u Berlinu i japanskom gradu Hofu. Za naše rezultate zaslužni su kako naši zaposleni i saradnici tako i Sekretarijat za kulturu, koji pored toga što finansira naše osnovne delatnosti, finansira i konzervaciju i restauraciju, što predstavlja izuzetno važan deo posla koji naša institucija obavlja – istakao je Jovanović, najavljujući dalje aktivnosti i na polju virtuelnog sadržaja.