Muzej Smederevo u okviru manifestacije "Muzeji za 10" 1

Izložba Smederevo: grad i ljudi u umetnosti XX veka je prvi program Muzeja u Smederevu, koji će biti organizovan u okviru manifestacije Muzeji za 10.

Autorka izložbe je mr Snežana Cvetković, viši kustos istoričar umetnosti. Svečano otvaranje je u ponedeljak u 19 časova, a izložba će trajati do 30. juna, prenosi Podunavlje.info.

Muzeji Srbije biće okupljeni i ove godine oko zajedničke manifestacije Muzeji za 10, koja će biti održana širom Srbije od 14. do 20. maja 2018. godine, a kulturno nasleđe predstaviće i kulturni centri, galerije, biblioteke, arhivi i srodne institucije. Sve ovo dešava se u okviru Nacionalne nedelje muzeja, tokom koje će biti obeleženi Međunarodni dan muzeja (18. maj), kao i Evropska noć muzeja (19. maj), pa su u više od 45 gradova i mesta širom zemlje najavljene zanimljive izložbe, veliki broj radionica, prateći program, posebno osmišljeni sadržaji za decu i mlade. Tokom trajanja manifestacije svi sadržaji će biti besplatni.

Muzej u Smederevu će tokom trajanja manifestacije publici predstaviti brojne popularne programe različitog karaktera – izložbe, koncerte, predavanja i razgovore sa publikom. Ove godine smederevski muzej održaće veoma popularnu manifestaciju Noć muzeja po deseti put!

“Kako bismo odgovorili na zahteve publike, naša ustanova će tokom trajanja Nacionalne nedelje muzeja imati produženo radno vreme, a svi programi su besplatni! Zato, povedite svoje porodice i prijatelje, ponesite foto aparate i u dobrom raspoloženju dođite da zajedno uživamo u programima koji će približiti delatnost muzeja najširoj mogućoj publici!”

Muzej u Smederevu, od programa u okviru pomenute manifestacije, predstaviće publici novu postavku Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture. Autori postavke su: Tatjana Gačpar, direktor i viši kustos arheolog; mr Snežana Cvetković, viši kustos istoričar umetnosti; Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar i Milan Marković, kustos pedagog.

Koncert  gitariste Pavla Žarkića, studenta druge godine Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, biće realizovan 16. maja od 19 časova.

Predavanje U potrazi za grobom despota Đurđa Brankovića. Predavač: Dr Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predavanje će biti održano 17. maja od 18 časova. Koncert hora duhovne muzike Iskon iz Kovina. Koncert je posvećen stradanju i vaskrsu Srbije u Prvom svetskom ratu. Dirigent: Nenad Petković; Teskt pripremio i govori: Nikola Ljuboja; Gosti: Vuk Radojković (recitator), Neda Nikolić (instrumentali) i Olja Ljuboja (gluma). Program će se realizovati 18. maja od 20 časova. Koncert klasične muzike Orkestra Svetlost. Dirigent: Marko Đorđević. Program će se realizovati 19. maja od 20 časova u trajanju od 15 minuta, od 21 čas u trajanju od 15 minuta i od 22 časa u trajanju od 15 minuta. Radno vreme Muzeja u Smederevu tokom trajanja manifestacije, od 9 do 21 čas; u subotu, 19. maja, od 10 do 24 časa (Noć muzeja) i u nedelju, 20. maja, od 9 do 21 sat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari