Ujedno, ovo je i najveći izdavački projekat u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija kada je u pitanju oblast istorije umetnosti.

Knjiga je teška 9,5 kg, te je i njen dizajn po sebi radikalan. Obuhvata 3.000 najznačajnijih i najuticajnijih umetničkih dela iz čitavog sveta a kroz ovu jedinstvenu kolekciju čitaoca vode najugledniji kustosi, istoričari umetnosti i arheolozi. Ovo kapitalno izdanje je pripremano deset godina, a na njemu je zajedno radilo 100 svetskih stručnjaka. Urednica knjige Amanda Renšo, u jednom intervjuu, govoreći o ovom nesvakidašnjem projektu je, između ostalog, rekla: „Šta biste uradili da možete sami da sagradite muzej? Zamislite da imate neograničen prostor i neograničen budžet. Šta biste stavili unutra? To je ono što smo mi uradili“, istakla je.

Izdanje „Muzej umetnosti“ ima gotovo 1.000 strana luksuzno opremljenih i punih najznačajnijih umetničkih dela, uključujući i ona koja se mogu videti samo u privatnim kolekcijama i ona do kojih se mora putovati u zabačene delove sveta, obuhvata period istorije čovečanstava od preko tri milenijuma i uključuje dela iz 650 muzeja i privatnih zbirki sa svih kontinenata.

To je knjiga-muzej u kojoj možete istražiti 25 „galerija“, pri čemu svaka ima svoj niz sala. U svakoj sali postoji uvodni tekst koji na jasan način objašnjava pokret, kulturu ili temu koja se u njoj nalazi, kao i detaljne legende za svako delo. Unutar galerija postoje i posebne „izložbe“, koje pružaju detaljan pogled na konkretnu temu ili razdoblje, a među izloženim delima mogu se videti slike, skulpture, freske, fotografije, instalacije, lend art (monumentalna umetnost u slobodnom prostoru), video-snimci, drvorezi, nakit, keramika, vitraži, tapiserije, mozaici i ilustrovani rukopisi.

Gigantske stranice ove knjige su uređene kako bi pružile posmatraču što više detalja. Tako recimo, na dvostrukom listu u galeriji italijanske renesanse, „Mona Liza“ je okružena nizom crteža i skica Leonarda da Vinčija, a svi oni pokazuju kvalitet svetlosti i prostora u njegovom delu.

Tu su i galerije posvećene umetnosti Japana, Kine, Koreje, Afrike, Australije i Azije. Kineske galerije uključuju slike iz vremena dinastije Ming, raskošna kimona, keramičke vaze, a izložba je posvećena Armiji od terakote, dok sala Asteka predstavlja sasvim drugačiji tip vojnika – metar i po visokog Orla-ratnika. U ovom „Muzeju“ se mogu videti i slike na laku i na palminom lišću u galeriji posvećenoj jugoistočnoj Aziji, kao i fantastični mozaici, keramika i bronzane skulpture u salama islamske umetnosti. Takođe, ovo je jedini muzej čija kolekcija sadrži najbolje Rembrantove autoportrete, Velaskezove „Mlade plemkinje“, fotografije Sindi Šerman, masku faraona Tutankamona, zlatne predmete iz Perua, prozore od vitraža iz crkve Notr-Dam, Mikelanđelovog „Davida“, slike iz pećina u Lasku i dela Deksona Poloka.

Kako se navodi na sajtu izdavačke kuće Data status, po oceni kritičara „Muzej umetnosti“ je najznačajniji dosad objavljeni pregled istorije umetnosti, od nastanka čovečanstva do danas. Uključuje i rečnik i opširan indeks, što ga čini pristupačnim, informativnim i pravim nadahnućem za porodicu, ljubitelje umetnosti i stručnjake na tom polju.