Muzički album na osnovu poezije iz knjige "Privremeni boravak": Za one koji slušaju Arsena, Ibricu Jusića, EKV, Darka Rundeka... 1Foto promo Aleksandar Stojković

Prvi muzički album poznate pesnikinje Jasmine Topić finalizovan je u pančevačkom „Studiju 3X2“ pod vođstvom Stefana Gaćeše, a nastao je na osnovu istoimene zbirke pesama u izdanju kuće Arhipelag, koja je  2021. ovenčana Nagradom ,,Milica Stojadinović Srpkinja“.

Ukomponovane pesme predstavljene su u prvobitnom aranžmanu na promociji knjige u Pančevu, u Dvorani Apolo juna 2021, kao i na festivalu ,,Vila“ u Vrdniku 2022, u sklopu programa Novi Sad – evropska prestonica kulture i književnog festivala ,,Milici u pohode“.

Muzički album na osnovu poezije iz knjige "Privremeni boravak": Za one koji slušaju Arsena, Ibricu Jusića, EKV, Darka Rundeka... 2
Foto promo Arhipelag

Na albumu „Privremeni boravak“ nalazi se 10 kompozicija autorske muzike u ukupnom trajanju od 43 minuta i 9 sekundi. Naslovne numere su „Jadran Intro (na moru si)“, „To što ti se radujem“, „Jadransko plavo“, „Sumrak“, „Pišem ti pismo“, „Prijatelji“, „Letnje veče u Branzviku“, „Jadran 7 (u ponavljanjima)“, „Kako izgleda odlazak“, „Šta je to noć donela“. Sve pesme su preuzete iz knjige i prilagođene izvođenju, prvobitno na akustičnoj gitari.

Autorka muzike je takođe Jasmina Topić, a aranžmani i izvođenje numera urađeni su u saradnji s Mionom Caran Markov (viola), Đurađom Šimićem (bas gitara), Goranom Zmejkovskom (električna gitara), Stefanom Gaćešom (bas i električna gitara, produkcija albuma).
Posebni saradnici su bili na dve finalne kompozicije: Danijela Olači odsvirala je klavir za pesmu „Kako izgleda odlazak“, a Ivan Kačavenda, poznat pod muzičkim imenom Ivica, odsvirao je gitare u „Šta je to noć donela“, i doneo nešto od svog prepoznatljivog zvuka.

Muzički album na osnovu poezije iz knjige "Privremeni boravak": Za one koji slušaju Arsena, Ibricu Jusića, EKV, Darka Rundeka... 3
Foto promo Arhipelag

Kako je izgledao istorijat nastanka ovog albuma, objasnila je autorka:

– Neposredno nakon izlaska knjige iz štampe, razmišljala sam kako bih mogla da je predstavim, a to volim i oduvek radim na nestandardan način. Spontano se desilo da sam počela da sviruckam na gitari pesmu ,,To što ti se radujem“ i odjednom je ona počela da dobija svoje muzičke obrise. Nije to prvi put, imala sam takve pokušaje i ranije i oni su uglavnom ostajali negde za mene, ali je ovog puta iz nekog razloga sve izgledalo i ,,mirisalo“ drugačije.

U narednim danima i nedeljama, kako objašnjava Topić, desilo se isto sa još tri pesme – „Jadransko plavo“, „Sumrak“ i „Letnje veče u Branzviku“ – a potom u naredna dva meseca još dve: „Prijatelji“ i „Pišem ti pismo, pišem ti poruku“.

– Obratila sam se svom drugaru Đurađu koji ima iskustva sa sviranjem i izložila mu ideju. Za početak, trebalo je te pesme izvesti na promociji knjige. Pridružila nam se i Miona koja profesionalno svira violu i tako je nastao mali trio. Nakon promocije, projekat snimanja albuma podržao je  Grad Pančevo na konkursu iz oblasti kulture i onda je čitava ideja dobila ozbiljnije obrise – kaže pesnikinja.

U međuvremenu, pridružio im se i Goran Zmejkovski koji je odsvirao većinu deonica na gitari, a ona se borila sa uklapanjem u muziku još tri preostale pesme. U tom trenutku su već započeli s radom u studiju.

– Ovo je zaista bilo moje prvo iskustvo pa, iako sam znala kako te pesme želim da zvuče, i dalje je trebalo vremena da se one realizuju na pravi način. Presudnu ulogu odigrao je Stefan Gaćeša, u čijem „Studiju 3X2“ smo započeli ovaj proces, a koji je na kraju pomogao i u snimanju bas deonica i u gitarskim solažama.

Iako je Topić, kako objašnjava, neuporedivo bolja u pisanju nego u sviranju, na kraju je bila srećna što je u jednoj pesmi odsvirala kompletno i ritam i solo deonice za gitaru. Album je konačno, posle dve i po godine rada i finaliziran, i sad preostaje da nađe put do slušalaca.

– Ko bi bili ti slušaoci? Reći ću subjektivno: oni koji su voleli da slušaju i Jadranku Stojaković, i Arsena Dedića, i Ibricu Jusića, i Balaševića, ali isto tako negde se mogu naći tragovi muzike grupe EKV ili Darka Rundeka. Takođe, onih koji vole tzv. jadranski melos ili prizivanje leta i mora. Svakako je muzika koja traži posvećenost slušanju teksta, pa onda i muzičke pratnje – kaže Jasmina Topić.

Muzički album „Privremeni boravak“ podržan je od strane Grada Pančeva na konkursu za kulturu i zaveden je kao zvučni snimak u Narodnoj biblioteci Srbije, kao izdanje Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Štampan je u ograničenom tiražu na memorijskim vizit-karticama i dostupan je za preslušavanje i online kupovinu na sajtu Bendcampa:
https://jasminatopic.bandcamp.com/album/privremeni-boravak. U planu je da bude postavljen i na Spotify. Muzika sa albuma može se koristiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram za postove.

Prvi singl sa ovog albuma objavljen je jula prošle godine i može se pogledati i poslušati na muzičkoj platformi You Tube:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari