Susrete su, pre pet godina, inicirali Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, pisac i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, s ciljem da se užičkim srednjoškolcima približi regionalna književnost i reafirmiše čitalaštvo među mladima, ali i da se mladima pruži prilika da se upoznaju sa kulturnim nasleđem regiona. Pored Nenada Veličkovića, ovogodišnji učesnici biće Karmen Lončarek (Rijeka), Neven Ušumović (Umag), Enes Kurtović (Sanski Most), Dinko Telećan (Zagreb), Dejan Ilić, Sreten Ugričić, Vladislav Bajac, Stefan Arsenijević (Beograd), dok je iz opravdanih razloga učešće otkazao Vladimir Pištalo.

Susrete pisaca u Užicu, u odnosu na druge književne festivale, izdvaja to što učesnici drže redovne časove književnosti srednjoškolcima, a uveče za širu publiku javno čitaju odlomke iz svojih dela. Inače, književnim susretima Na pola puta, kao kulturnom događaju najvišeg ranga, koje je užička publika sjajno prihvatila, ove godine je dodeljena nagrada Fonda „Jelena Šantić“ za umetnički angažman koji doprinosi promovisanju ideja mira i tolerancije.

 

Visoki kriterijumi

– Najvažniji kriterijum u odabiru učesnika jeste to da autori i njihovo delo ispunjavaju estetske i etičke kriterijume, da autor piše zanimljive knjige, ali i da ume da uspostavi dobru komunikaciju sa učenicima i širom publikom, kaže Ružica Marjanović, istakavši da je posebno važno i to što su učenici uključeni u pripremu festivala.