Vlada Srbije juče je, na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, predložila Skupštini Srbije četiri člana Nacionalnog saveta za kulturu čime je kompletiran spisak predloženih članova ovog tela. Za članstvo u Nacionalnom savetu predloženi su: režiser Goran Paskaljević, kompozitorka Isidora Žebeljan, književnik Mileta Prodanović i filmski producent Miroslav Mogorović.


Članovi Saveta biraju se na period od pet godina, a Savet će imati devetnaest članova. Pored onih koje je predložilo Ministarstvo kulture, članovi se biraju i iz reda istaknutih umetnika i stručnjaka u kulturi na predlog Vlade, iz redova zaposlenih u ustanovama kulture na predlog ustanova kulture čiji su osnivači Republika, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, i to po jedan član iz četiri preovlađujuće kulturne delatnosti: zaštita kulturnih dobara (muzeji, zavodi za zaštitu spomenika kulture, arhivi), scensko-muzička delatnost (pozorišta, muzičke institucije), bibliotekarstvo i kulturno-obrazovne delatnosti (centri za kulturu, istraživački centri, filmski centri, galerije). Članove Saveta predložila su i reprezentativna udruženja iz oblasti: književno stvaralaštvo i prevodilaštvo, likovne, primenjene umetnosti i fotografija, muzičko stvaralaštvo (kompozitori, izvođači) i dramsko stvaralaštvo (pisci, reditelji, glumci). Srpska akademija nauka i umetnosti i Univerzitet umetnosti takođe su predložili članove Nacionalnog saveta za kulturu, a to su učinili i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Početak rada Nacionalnog saveta jedan je od preduslova za uspešno sprovođenje Zakona o kulturi. Između ostalog, članovi Saveta učestvovaće u izradi predloga Strategije razvoja kulture i predlagati kriterijume za sticanje statusa istaknutog umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.