Nagrada Emiru Kusturici na Festivalu srpskog filma u Čikagu 1Emir Kusturica Foto: Fonet / Imre Szabo (arhiva)

U Filmskom centru Srbije danas je Slavica Petrović, direktor Festivala srpskog filma u Čikagu, uručila priznanje za najbolji film Emiru Kusturici za ostvarenje „Na mlečnom putu“ i nagradu publike za film “ Panta Rei“ poslednje autorsko delo Ljubiše Samardžića.

Ona je rekla novinarima da je Festival u Čikagu 2017. godine bio posvećen glumcu Ljubiši Samardžiću i zbog snažne reakcije publike na njegovo poslednje ostvarenje odlučeno je da se pored nagrade publike uruči i knjiga sećanja u koju su se upisivali gledaoci.

I ove godine su najavljni Festivali srpskog filam u Čikagu, Vankuveru i Australiji, međutim organizatori su ocenili da je veliki problem to što nemaju finansijsku podršku Srbije.

Dramski pisac Miodrag Ilić naglasio je da ovi festivali opstaju isključivo zahvaljujući pojedincima, a da svaka zemlja pa i Srbija treba da zna koliko je film značajan za kulturnu promociju.

Jedan od inicijatora organizovanja festivala srpskog filma u dijaspori Aleksandar Vlajoković naglasio je da će se zbog bolje logističke i finansijske podrška festivalima srpskog filma u svetu organizovati asocijacija „Serbian film fest“ koja će uključiti i Ministarstvo kulture i informisanja.

On je rekao da pčekuje da Ministarstvo izdvoji neka sredstva za svaki taj festival kao pomoć organizatorima da bolje promovišu srpski fim, kulturu i tradiciju“, izjavio je Vlajković.

Nagradu za najbolji film je umesto Emira Kusturice primila glumica Sloboda Mićalović, a negradu publike za Ljubišu Samardžića primila je Zlatica Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari