Nagrada FIL dodeljena književnici Lidiji Žorž 1Foto: Arhipelag.rs

Čuvena portugalska književnica Lidija Žorž ovogodišnja je dobitnica velike Nagrade FIL za romanske jezike.

Lidija Žorž, u evropskoj kritici često nazivana „velika dama portugalske književnosti“, nagradu je dobila za životno delo. Nagrada FIL dodeljena je Lidiji Žorž „zbog veličine njenog dela koje prikazuje način na koji se ljudi suočavaju sa velikim istorijskim događajima“. Žiri u saopštenju ističe da je književna karijera Lidije Žorž „obeležena originalnošću književnog dela i nezavisnošću stava“.

Nagrada FIL za romanske jezike dodeljuje Međunarodni sajam knjiga u Gvadalahari. Nagrada se sastoji od 150.000 američkih dolara. Neki od ranijih dobitnika Nagrade FIL za romanske jezike su Klaudio Magris (Italija), Enrike Vila-Matas (Španija), Rubem Fonseka (Brazil) i Margo Glanc (Meksiko).

Srpskim čitaocima Lidija Žorž postala je poznata po romanu „Dok vetar zviždi kroz kranove“ koji je objavljen u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Kuzmanović-Jovanović. Povodom Šredstavljanja srpskog izdanja svog romana Lidija Žorž je posetila Beograd u oktobru 2011. godine. Roman Dok vetar zviždi kroz kranove je najvažnije delo Lidije Žorž. Pored niza portugalskih književnih priznanja, autorka je za ovaj roman dobila i Nagradu „Albatros“ u Nemačkoj, jedno od najvećih evropskih književnih priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari