Erveu Le Telijeu dodeljena francuska književna nagrada Gonkur 1Foto: Wikipedia

Francuska književna nagrada Gonkur  dodeljena je danas na onlajn konferenciji piscu Erveu Le Telijeu  za roman „L’Anomalie“ (Anomalija).

Le Telije (63), matematičar po obrazovanju, bivši novinar i predsednik književnog udruženja Ulipo  osvojio je najviše glasova žirija Akademije Gonkur.

Pisac je rekao da nikada nije očekivao neku nagradu kao što je Gonkurova i dodao da ne piše dela da bi dobio nagradu i tako i ne razmišlja da je može osvojiti.

„Anomalija“ je osmi roman Le Telijea, koji govori o čudnom događaju, odnosno letu Pariz-Njujork koji se dogodio dva puta, sa istim putnicima i u razmaku od nekoliko meseci.

Roman poseduje razne žanrove, crnog romana (roman noir), klasične književne priče i izveštaje o sudskim ispitivanjima.

Ovogodišnja dodela je održana onlajn umesto u pariskom restoranu Druan  kao što tradicija nalaže.

U Parizu je juče onlajn dodeljena druga francuska književna nagrada Renodo  koja je pripala spisateljici Mari-Elen Lafon za roman „Histoire du fils“ (Sinovljeva priča).

Nagradu Renodo za najbolji esej dobio Dominik Fortije  za delo „Les Villes de papier“ (Gradovi od papira).

Slavni dobitnici

Nagrada Gonkur ustanovljena je 1903. godine i o dobitniku obično odlučuje žiri koji se sastaje svake godine u čuvenom pariskom restoranu „Druan“.

Priznanje, iako finansijski simbolično, obezbeđuje književniku status zvezde i bolju prodaju dela.

To priznanje su, između ostalih, dobili poznati književnici  Marsel Prust, Andre Malro, Simon de Bovoar  i Margerit Diras.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari