Nagrada Mehmedu Slezoviću 1Foto: Printscreen

Akademskom slikaru Mehmedu Slezoviću uručena je nagrada „Ahmed Vali“, koju dodeljuje Novi Pazar kao najznačajnije priznanje grada za izvanredna ostvarenja u kulturi i umetnosti.

Kustos Galerije ULUS Olivera Vukotić govorila je o delu Mehmeda Slezovića istakavši da je ovaj likarovni umetnik veoma priznat u svetu, a ponajviše po grafikama u mezzotinti.

Žiri je konstatovao da je Slezović više od tri decenije prisutan na likovnoj sceni i da je reč o umetniku koji se iskazao u slikarstvu, crtežu i grafici, ali i kao teoretičar umetnosti i pedagog. On se kreće u uskom dodiru izmedju poetskog realizma i nosilaca holansdkog baroka, kao i autohtonih slikarskih motiva izvučenih iz ličnog iskustva. Njegova misao ponajbolje se iskazuje kada nežive pojmove uzima za simbole, navodi se u saopštenju Žirija.

Slezoviću je nagrada dodeljuje za 2016. godinu, za rezultate u dugogodišnjem stvaranju, ali i za povod u prethodnoj godini, a to je ciklus “Meditacije na Seni”.

Slezović je izrazio zadovoljstvo zbog nagrade, istakavši da je ona veoma značajna, jer se njome sagledava šestovekovni kulturni kontinuitet Novog Pazara. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, nedeljiva je i može se dobiti samo jednom.

Ova nagrada nosi ime po pesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru, a njegovo najpoznatije delo je „Ljepota i srce“ koje ima sedam hiljada stihova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari