Nagrada "Sreten Marić" Ješi Denegriju 1

Nagrada „Sreten Marić“ za najbolju esejističku knjigu iz oblasti književnosti i filozofije u 2019. i 2020. godini, koju dodeljuju Biblioteka Matice srpske i Skupština opštine Kosjerić, pripala je prof. dr Jerku Ješi Denegriju za knjigu Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka u izdanju Službenog glasnika, Beograd, 2020.

Nagrada koja nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista i prevodilaca Sretena Marića (1903–1992), dodeljuje se tradicionalno svake druge godine. Ustanovili su je Biblioteka Matice srpske i opština Kosjerić, a novom laureatu Ješi Denegriju biće dodeljena u drugoj polovini januara sledeće godine.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Katarina Marić Leobardi, Radovan Popović i Gojko Tešić.

„Ono što je opštepoznata činjenica u krugovima teoretičara i istoričara moderne umetnosti – Ješa Denegri je, svakako, u svemu izuzetan istoričar i kritičar likovnog teksta u najširem značenju te reči u srpskoj i jugoslovenskoj kritičkoj praksi. Istovremeno,  valja ukazati i na specifičnost da je Denegrijev esejistički rukopis u mnogo čemu jedinstven i neponovljiv ne samo u srpskoj  kritici nego i u znatno širim okvirima. Nesporno,  treba istaknuti da je Denegrijev doprinos za istoriju i kritiku moderne srpske umetnosti  apsolutno fascinantan. Dengrijev analitički, interpretativni i kritički rukopis i u knjizi  Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka odlikuje osobena strast tumačenja i čitanja likovnog artefakta. Ova Denegrijeva knjiga treća je u izuzetnoj biblioteci Milke Zjačić Avramović „Umetnost u istoriji i teoriji“.

U nekoj vrsti zaključka urednica Milka Zjaćić Avramović, između ostalog, ističe snagu i ubedljivost  Denegrijevih analiza: „Autor je ubeđen u to da svaka predstava o umetnosti 20 veka, pa tako i ova, jeste, pre svega, pohvala najvećim ljudskim kreativnim poduhvatima, tim pre jer je umetnost ovog vremenskog razdoblja nastajala u izuzetno teškim društvenim i političkim prilikama.“ Autorova radoznalost, divljenje, ushićenje i interpretativna blistavost i fascinantno poznavanje „čudesnih i veličanstvenih pojava moderne/avangardne, postmoderne/savremene umetnosti“ ovu knjigu Ješe Denegrija čine posebnim izdavačkim i umetničkim draguljem u srpskome izdavaštvu, koji služi na čast pre svega urednici Milki Zjačić Avramović i izdavaču Službenom glasniku.“, ističe se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Žiri smatra i da je nagrada „Sreten Marić“ za najbolju esejističku knjigu i „ispravljanje greha prema ovome izuzetnom autoru koji je svojim delima obogatio kako srpsku tako i kulture na bivšim jugoslovenskim prostorima“.

Ješa Denegri je autor evropskoga renomea u srpskoj likovnoj istorijskoj i kritičkoj misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari