Nagrađena nova zbirka Dragice Stojanović 1

Na manifestaciji „Milici u pohode“ u Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu, danas će u 13 sati biti upriličena svečanost dodele ovogodišnje književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ pesnikinji iz Zrenjanina Dragici Stojanović.

Dragica Stojanović je nagrađena za zbirku pesama „Od(a)brane pesme“, objavljenu u izdanju „Gramatik“, Beograd 2017. godine, a žiri za nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ radio je ove godine u sastavu: dr Zoran Đerić – predsednik), Franja Petrinović i Dragana V. Todoreskov. Na konkurs Zavoda za kulturu Vojvodine je pristiglo 14 knjiga pesama autorki, koje su objavljene od oktobra 2016. do oktobra 2017. godine.

Dragica Stojanović, rođena je u Zrenjaninu 1963. godine. Piše poeziju i objavljuje više od tri decenije u brojnim književnim listovima i časopisima (zagrebački Quorum, osiječka Revija, podgoričko Ovdje, Letopis Matice srpske, Polja, Sveske, ProFemina, Trag, Urb), a zbirke poezije je objavljivala od 1984. godine kada je objavljena njena prva zbirka poezije „Teskoba“. Potom su objavljivane i: „Kuhinjska kukavica“, „Razgovor sa Isidorom“, „Gladne ispovesti“, „Literarni sneg“ i ovogodišnja, nagrađena „Od(a)brane pesme“.

Pre ove nagrade, Stojanović je laureatkinja i nagrada: „Stanko Simićević“, „Smeli cvet“, „Smederevske pesničke jeseni“, „Ulaznica“ i „Pečat varoši sremskokarlovačke“.

„U duhu naslova, ova knjiga je i svojevrsna odbrana poezije, odbrana prava da se piše iz pozicije žene, otuda se ona označava kao savremena feministička lirika. Pesnikinja se često poistovećuje sa književnicama i njihovim nesrećnim sudbinama, od Jefimije, preko Emili Dikinson i Marine Cvetajeve, do Silvije Plat i Isidore Sekulić. Ali i mnogim drugim, znanim i neznanim, monahinjama, družbenicama, pastorkama, udovama, čitateljkama. U pesmama Dragice Stojanović ima i mnogo autobiografskim elemenata, potom i autopoetičkih. Kod nje se prepliću činjenice i emocije, pročitano i doživljeno, sve to je propušteno kroz njenu pesničku vizuru i uobličeno u pesmu. Ima u njenoj književnoj i životnoj biografiji i mnogo podudaranja sa pesnikinjom po kojoj ova nagrada nosi ime – Milicom Stojadinović Srpkinjom – bunta i nesporazuma sa okolinom, pa i izvesne tragičnosti u sudaru sa drugima. NJen lirski subjekt se, kako to ističe u najnovijem ciklusu, odbija od hridi, povređen, ali neumoljiv u nastojanjima da istraje i svedoči o sebi, o svojoj ljubavi, kao i o svojim provalijama“, navodi se u saopštenju žirija.

U znak sećanja na pesnikinju Milicu Stojadinović Srpkinju, Zavod za kulturu Vojvodine, već 40 godina, organizuje kulturnu manifestaciju „Milici u pohode“ – u čast jedne od prvih srpskih pesnikinja, rođene u Bukovcu 1828, savremenicu Vuka Karadžića i NJegoša, pesnikinju koja je prva, između ostalog, ovekovečila stihom lepote Fruške Gore.

U okviru manifestacije, od 1994. godine ustanovljena je Književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ (koju su, između ostalih, dobili i pesnici kao što su: Florika Štefan, Mira Alečković, Jara Ribnikar, Matija Bećković, Blagoje Baković, Vida Ognjenović…..), a od 2009. godine dodeljuje se isključivo „pesnikinji za knjigu poezije, objavljenu na srpskom jeziku, između dva Susreta“.

Od 2009. godine, od kada se dodeljuje isključivo pesnikinjama, nagrađene su: Tanja Kragujević, Gordana Đilas, Danica Vukićević, Emsura Hamzić, Radmila Lazić, Kajoko Jamasaki, Sunčica Denić i Stana Dinić Skočajić.

Književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ se sastoji, pored sertifikata i novčanog iznosa i od mogućnosti da laureatkinja objavi novu zbirku poezije u ediciji „Dobitnica književne nagrade ‘Milica Stojadinović Srpkinja'“. Tako će danas na svečanosti u Zavodu za kulturu Vojvodine biti upriličene i promocije novih zbirki poezije dve prošlogodišnje laureatkinje Stane Dinić Skočajić i Sunčice Denić.

Promocija novih zbirki prošlogodišnjih laureatkinja

Nakon dodele nagrade Dragici Stojanović, danas će biti promovisane i dve nove zbirke pesama iz edicije „Dobitnica književne nagrade ‘Milica Stojadinović Srpkinja'“ Zavoda za kulturu Vojvodine. Uz prisustvo autorki, o novoj zbirci poezije Sunčice Denić „Matica“ govoriće Franja Petrinović, a o zbirci poezije „Biće snega“ Stane Dinić Skočajić će govoriti dr Dragana V. Todoreskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari