Najava 29. Sarajevo Film Festivala: „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“ 1

 

Sarajevo Film Festival, koji će se ove godine odvijati od 11. do 18. avgusta, obeležiće važnu godišnjicu vezanu za same početke svog nastanka, kroz program pod nazivom „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“.

U ovom svojevrsnom vremeplovu biće prikazano sedam filmskih klasika: „Dani ludila“ Džoela Šumahera, „Divlji u srcu“ Dejvida Linča, „Goli u sedlu“ Denisa Hopera, „Mi nismo anđeli“ Nila Džordana, „Noć na zemlji“ Džima Džarmuša, „Sirove strasti“ Pola Verhovena i „Telma i Luiz“ Ridlija Skota.

Najava 29. Sarajevo Film Festivala: „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“ 2
Foto promo Sarajevo Film Festival

Projekcije će se održavati na mestu gde je sve počelo: na Otvorenoj sceni Obala, u podrumu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Kako se ističe u najavi, festival ima svoje korene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, organizator Sarajevo Film Festivala, organizovala za vreme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao ‘Prvo ratno kino Apollo’.

Uprkos izazovnim okolnostima, ovaj bioskop pružao je očajnički potrebno osveženje stanovnicima koji su izdržali troipogodišnju opsadu. Bio je smešten u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, uvek je bio prepun ljudi, bez obzira na rizike koje bi preuzimali da bi do njega stigli usred snajpera i granatiranja.

„Umjesto novca, koji je predstavljao rijetkost za vrijeme opsade, simbolična cijena ulaznice za kino bila je jedna cigareta. S obzirom na nedostatak električne energije u gradu, kino je radilo na generatoru, a filmovi su se prikazivali putem VHS kaseta koje su prijatelji donosili u grad, jer su predstavljale rijetku vezu sa onim šta se dešava u vanjskom svijetu, pogotovo u smislu kulture i umjetnosti. Zahvaljujući širokoj podršci međunarodne filmske zajednice, različiti filmski programi i retrospektive velikih festivala poput Edinburga i Lokarna održavani su neprekidno od februara 1993. do decembra 1995. godine, što je 1995. i dovelo do osnivanja Sarajevo Film Festivala kakvog ga poznajemo danas“, ističe se u najavi ovog programa.

Prema rečima direktora Sarajevo Film Festivala Jovana Marjanovića, sećanje na ratno vreme iz vizure ovog bioskopa ima veliku važnost.

„Ove godine obilježavamo 30. godišnjicu Prvog ratnog kina Apollo i, kako bismo proslavili tu historiju i sam Festival, organiziramo retrospektivu nekih od omiljenih filmova koji su bili prikazivani za vrijeme opsade Sarajeva. Retrospektiva će se održati baš u istom podrumu gdje je sve počelo prije 30 godina, pružajući iz današnje perspektive jedinstveni pogled na prošlost“, ističe Marjanović.

Pred kraj četvorogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva, te tako održi kosmopolitski duh Grada, 1995. godine Obala Art Centar pokrenula je Sarajevo Film Festival.

Dve decenije kasnije, SFF je izrastao u najvažniji međunarodni filmski festival na ovom prostoru, sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope (Albanija, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo*, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina), zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regiona dospevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

Poput najvećih i najglamuroznijih festivala – Berlina, Kana, Venecije, Toronta, i njegovu istoriju obeležavaju brojne zvezde svetskog i evropskog filma, oskarovci i dobitnici najprestižnijih filmskih nagrada koji svake godine prošetaju crvenim tepihom i predstave se sarajevskoj publici.

SFF služi i kao zajednička platforma za filmski biznis čitavog regiona, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari