Najavljene premijere "Kaštela na jezeru", "Hasanaginice" i "Okamenjenog mora" 1Dizajn Slavimir Stojanović Futro

Uprkos pandemiji korona virusa koja je dovela do promene termina zakazanih premijera sada je jasno da profesionalni teatri u Srbiji rade punom parom na zadovoljstvo publike.

Iz Narodnog pozorišta u Somboru za 25. novembar najavljuju premijerno izvođenje predstave „Kaštel na jezeru“ po tekstu Nine Plavanjac u režiji Marjana Nećaka.

Već 1. decembra novo pozorišno uzbuđenje očekuje somborsku publiku.

Za tada je najavljeno premijerno izvođenje predstave po tekstu Dankana Mekmilana „Svaka divna stvar“ čiju režiju potpisuje Ninoslav Đorđević.

Do kraja godine na sceni teatra na severu Bačke biće izvedena i treća premijera u ovoj sezoni.

Već po najavi mogao bi to da bude novi pozorišni hit jer se radi o proverenom autoru i reditelju.

Naime, ansambl Somborskog pozorišta premijerno bi u drugoj polovini decembra trebalo da se pred publikom pojavi sa „Kraljem Ibijem“ po tekstu Alfreda Žarija, a u režiji Andraša Urbana.

– Očekuje nas i šest predstava na našoj sceni Studio 99 gde gostuju mladi umetnici iz Srbije i regiona. Tri predstave su gostujuće, tako da će jesen i zima biti vrlo izazovni za našu publiku – objašnjava za Danas upravnica Somborskog pozorišta Bojana Kovačević, koja navodi da je pozorište odobrilo 10 odsto popusta na cenu ulaznica koje se kupuju onlajn, a taj popust važi za reprizne predstave.

Deset glumaca Leskovačkog i Niškog narodnog pozorišta počelo je čitalačke probe u koprodukcijskom projektu predstave „Hasanaginica“ po tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Isidore Goncić.

Rad na predstavi, kako kaže za naš list Dragan Marjanović, upravnik NP u Leskovcu, „zbog pandemije bio je odoložen na mesec dana, ali sada sve funkcioniše u punom kapacitetu i očekuje se da premijera bude sredinom narednog meseca“.

Paralelno, leskovački ansambl će početi i rad na drugoj premijeri u ovogodišnjoj sezoni.

Reč je o savremenom dramskom tekstu „Stvaranje čoveka“ Tijane Grumić, čiju će režiju potpisati Mia Knežević.

Premijerno izvođenje trebalo bi da se desi sredinom januara naredne godine.

– Interesovanje za oba naša projekta iskazali su selektori Joakim festa koji će biti održan u Kragujevcu naredne godine kao i Sterijinog pozorja pa otuda je već na startu pred nama ozbiljan posao – navodi Marjanović.

Za 17. decembar u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju zakazana je premijera predstave „Okamenjeno more“ po tekstu Velimira Lukića, u režiji Stevana Bodrože.

Premijerno izvođenje koje je bilo zakazano za 41. Borine pozorišne dane takođe je bilo odloženo zbog korona virusa.

Negde u isto vreme trebalo bi da se desi i premijera lutkarske predstave „Nerođena devojka“ po motivima slovenskih mitskih priča čiju adaptaciju potpisuje gost iz Sofije Darko Kovačevski.

Kostime i scenografiju radi Nađa Vasileva, takođe iz Sofije.

– Ovo je predstava za mlade i odrasle, a kuriozum je što mi od 1997.godine, kada je vranjski teatar povratio status profesionalnog pozorišta, nismo imali lutkarsku predstavu u klasičnom obliku na našoj sceni – pojašnjava Bojan Jovanović, glumac i umetnički rukovodilac vranjskog teatra.

Iz pozorišta u Vranju najavljuju, bez za sada konkretnih informacija, i obnovu saradnje sa pozorišnim rediteljem iz Beograda Vladimirom Lazićem koji je ovde ostao upamćen po režijama kultnih predstava „Stradija“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Kako snimiti porno film“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari