Najbolji evropski glumac: Ko je Zlatko Burić Kićo, dobitnik evropskog Oskara? 1Foto: Tanja Drobnjak

Za ulogu ruskog tajkuna u Estlundovom „Trouglu tuge“, filmu koji je već pobrao silne nagrade, glumac iz Hrvatske, a danski državljanin Zlatko Burić Kićo, dobio je nagradu za najboljeg glumca Evropske filmske akademije iliti, popularno, evropskog Oskara.

Iako je poznat glumac u Skandinaviji zahvaljujući najviše trilogiji „Pušer“ Nikolasa Vindiga Refna, Burić je ulogu dobio na kastingu, kako je nedavno ispričao na festivalu Slobodna zona, na kome je „Trougao tuge“ premijerno prikazan, a Burić ga je svečano otvorio.

On je i inače dolazi na ove prostore sa kojih je ne samo potekao već je i formiran kao umetnik. Naime, sedamdesetih je, sa Željkom Zorica Šišom i Damirom Bartol Indošom, bio jedan od osnivača Kugla glumišta – kultne pozorišne, interdisciplinarne i multimedijalne družine bivše SFRJ, poznate po novoj koncepciji promišljanja teatra, u kome je predstava akcija, a gledalac postaje akter predstave.

Sličnu trupu oformio je i u Danskoj, u koju se iz Hrvatske odselio početkom osamdesetih. U pitanju je Telepatska internacionalna grupa T.I.G., koju pored njega čine Henning Frimann i Jørgen Rasmussen, koja postoji od 1994. Sa ovom trupom, čiji nastupi podsećaju na muzički teatar-kabare i nalik su rok koncertima a u kojima je Zlatko kostimiran u voće i povrće, gostovao je u Beogradu pre tri godine u Ustanovi kulture Parobrod.

„Kad dođem u Beograd, sa prijateljima sam na istim razinama kao sedamdesetih. Nasuprot mržnji, jedino je razumno graditi mreže kontakata i centara na najintimnijem nivou, da bi iz njih proizašlo nešto dobro. Inače padaš u mrak. Zadatak umetnika i kulturnih aktivista je da rade na tome. Sve je teže, ali se ne sme odustati“, izjavio je povodom tog gostovanja u intervjuu Danasu uz opasku da mu odnosi između Srbije i Hrvatske izgledaju „kao huškanje nacionalističkih elita koje su te svoje nacionalističke projekte iskoristile da maznu lovu“.

Burić je dospeo i do Holivuda obrevši se u blokbasteru kakav je „2012“, a u kome takođe, u doduše epizodnoj ali upečatljivoj roli, glumi – ruskog tajkuna. Ipak, očito je da je alternativna kultura i umetnost jakog autorskog pečata njegov prvi izbor.

U vezi sa tim, rekao je i ovo: „Alternativna kultura je zatvorena u geto, ali ne sme da odustane od napada na konvencionalnu scenu. Participiram u mainstream, jer sam dobio šećer na zubu radeći na filmu ‘Pusher’, ali nikada nisam ‘sanjao’ da postanem glumac, to mi je neka vrsta redukcionizma. Sada živim u, nadam se, pozitivnoj šizofreniji, gde su mi aktivnosti dvostruke – participiram na oba polja.“ Pet godina zaredom bio je i na svetskoj turneji zahvaljujući predstavi „Tiger Lillies perform Hamlet“.

Zlatko Burić rođen je 13. maja 1953. u Osijeku, gde je pohađao tamošnji Dramski studio. U Danskoj se oženio Sonjom Hindkjer, sa kojom ima troje dece. Od 1998. je u braku sa Draganom Milutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari