Najveća generacijska neuroza - priča o uspehu 1Foto: Marko Maksimović

„Pretposlednja panda ili Statika“ po tekstu Dina Pešuta, u adaptaciji Marije Ratković i režiji Maksima Miloševića biće izvedena sutra uveče u Bitef teatru.

– Dramaturškinja Marija Ratković kaže da je ova predstava priča“ o možda najvećoj neurozi ove generacije – uspehu. I najstrašnijoj od svih manifestacija uspeha – odlasku na sastanak mature“.

– U trenutku prvog susreta sa onima-koje-znamo-ceo-život u treptaju oka odvija se čitav traumatski odnos prema životu u savremenom društvu. Niz generacija koje su u vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije bile u pretpolitičkom stanju, odrastale su u razorenom i ideološki konfuznom društvu što nas sve uvodi u politiku na niz veoma proizvoljnih načina – identitetske politike biramo i menjamo poput toalete za maturu. A stvarno, političko i/ili lično sazrevanje pomereno je ka ulasku u tridesete – skreće pažnju Ratković.

Prema njenim rečima „odgovornost je odložena finansijskim nedaćama, studijama i brojnim usavršavanjima, porodičnim i emotivnim rolerkosterima, egzistencijalnim krizama“.

– Vreme je u Pretposlednjoj pandi postavljeno kao beskonačni lanac sadašnjih trenutaka. Kako smo došli na radioaktivno zgarište ranijih koncepata, vrednosti i politika, prošlost i budućnost vidimo u dijagonali. Za nas samo sadašnjost postoji i samo nas ona zanima, jer nosi mogućnost promene. A istorija naše sadašnjosti nastaje tek u suprotstavljenim vizijama četiri glavna lika koji se jednako požrtvovano bore za opstanak u svetu koji do kraja ne razumeju – objašnjava Marija Ratković.

Prema njenim rečima „oni koji su zajedno odrastali postaju četiri suprotstavljene strane političkih kompasa, četiri lica (ne)uspeha ali i kompleksni ambivalentni likovi.

– Meni je zanimljivo bilo da se bavim politikom emocija, odnosno afektivnim viškom, neimenovanim ostatkom osećanja pripadnosti, ljubavi, mržnje, poniženja, strasti, saosećanja ili gneva – i da u toku procesa zajedno istražimo da li postoji i koji je to politički ili čak emancipatorni potencijal afekta – konstatovala je, između ostalog, dramaturškinja Marija Ratković U predstavi igraju: Kristina Pajkić, Strahinja Barović, Miloš Vojnović i Jovana Pantić. Kostim je radila Marina Maričić , a autor muzike je Petar Mirković A//O. Pretposlednja panda ili Statika je komad mladog, ali afirmisanog autora Dina Pešuta nagrađen nagradom „Marin Držić“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2013. godine. Trenutno, komad je u konkurenciji za Deutschen Jugendtheaterpreis – jednu od najprestižnijih evropskih nagrada u oblasti omladinskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari