Rokerka i pesnikinja Peti Smit (63) među glavnim je dobitnicima ovogodišnje američke Nacionalne književne nagrade. Ona je nagrađena za svoje memoarsko delo „Just Kids“. Na svečanoj ceremoniji Smitova je bila sva u suzama, prilikom uručenja priznanja, kada je zamolila izdavače knjiga da ne dozvole tehnologiji da „ubije tradicionalne knjige“.

Smitova se tako uvrstila među nekoliko odabranih iz sveta rokenrola sa jednim značajnim priznanjem iz književnosti. Bob Dilan je, recimo, dobio počasnog Pulicera, a ona se sada, sa ponosom, priključila Rejčel Karson, Goru Vidalu i Džoan Didion koji su dobijali Nacionalnu književnu nagradu za nebeletristiku.

Među ostalim nagrađenima je Tom Volf, koji je, na iznenađenje mnogih, dobio medalju za izuzetan doprinos američkoj književnosti, te Džejmi Gordon koji je nagrađen za beletristiku za svoj „Lord of Misrule“, dok je nagradu za poeziju dobio Terens Hajes za svoju četvrtu zbirku „Lighthead“. Ketrin Erskine je nagrađena za omladinsku literaturu za „Mockingbird“, koja je inspirisana delom „Ubiti pticu rugalicu“. Pobednici dobijaju po 10.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari