"Ne miri se sa negativnim pojavama": Leskovački književnik Zoran Jovanović predstavio knjigu aforizama 1Foto: JuGmedia

Leskovački književnik Zoran M. Jovanović premijerno je predstavio knjigu aforizama „Živi zid“, u sredu, u Domu kulture u Bojniku, nedaleko od Leskovca. Kako je rekao, aforizme piše „lako, jer je inspiracija svuda oko nas, u proseku jedna dnevno“.

Na konstataciju novinara da neki književni kritičari smatraju da su aforizmi kruna književnosti, odgovorio je: „Pretpostavljam da to kažu zato što je vrh oštar, pa lako može da se nastrada“, piše JuGmedia.

Interesantan dijalog između Jovanovića i piščevog prijatelja nalazi se na početku „Živog zida“, koji je svoje mesto u knjizi našao umesto predgovora: „Imaš odlične aforizme, rođo, reče mi čovek. – Za u zatvor su! To li misliš da mogu da održim književno veče tamo? – Ne, rođo. Mislim da mogu da te u’apse“.

"Ne miri se sa negativnim pojavama": Leskovački književnik Zoran Jovanović predstavio knjigu aforizama 2
Zoran Jovanović, Foto: JuGmedia

Na pitanje da li su njegove knjige aforizama zaista „za u zatvor“, kaže da je u „ovo ludo vreme sve opasno“.

„Nikada ne znaš ko će se prepoznati. Inače, mislio sam da je umesto predgovora najbolje i najjeftinije, zašto ne reći, ako stavim tu jednu moju crticu iz života, iz razgovora sa jednim mojim drugom. Kada sam to stavio, recenzentkinja ove knjige, dr Milena Ilišević iz Sidneja, rekla je da mi ne treba ništa drugo i da je predgovor odličan“, rekao je Jovanović.

Pored autora, o knjizi su govorili i glumac Gile Branković, pisac i pesnik na dijalektu Dragan Simonović, a za muzički deo na gitari bio je zadužen Milan Nikolić, pesnik i član udruženja „Poezija 016“.

"Ne miri se sa negativnim pojavama": Leskovački književnik Zoran Jovanović predstavio knjigu aforizama 3
Foto: JuGmedia

„Jako je teško pisati aforizme. Pokušavaju mnogi, a nekima to ide kao reka, pa makar to bila i Pusta reka. Zoran M. Jovanović piše kratko i sažeto, krz dozu ironije, da ni sam sebe ne shvata ozbiljno. Jer, kad sebe shvatimo preozbiljno, počnemo da se pravimo važni i bitni“, ocenio je Branković.

Dragan Simonović je kazao da se već može reći da je Jovanović „poznati aforističar“.

„On ne piše aforizme da bio poznat. U njima on poziva istomišljenike i saučesnike da se menja ono što nije dobro, u porodici, okolini, društvu. Ne miri se sa negativnim pojavama, nebrigom, sa pomirljivošću koja nas čini gubitnicima, sa neznanjem. Njegovi aforizmi pozivaju i upozoravaju da svet mora menjati na bolje. Ne zaobilazi ni politiku, ni društvo, ni sport, pa čak i porodicu, a naročito taštu. Ne plaši se da ono što misli stavi na papir, jer će samo tako ostati čist“, rekao je, između ostalog, Simonović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari