Ko je Nedeljko Bajić, glumac i producent koji je prezentovao "Heroje Halijarda" u Sarajevu? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Bilo da mislite da je ep o Drugom svetskom ratu ili istorijski revizionizam, činjenica je da su nakon nekoliko poslednjih dana svi čuli za film “Heroji Halijarda” Radoša Bajića, koji je na filmskom festivalu u Sarajevu, ispred kuće “Contrast Studios” prezentovao producent i glumac Nedeljko Bajić.

Telekom Srbija je u Sarajevu prezentovala niz svojih budućih projekata, gde se našlo mesta i za priču o spasavanju savezničkih pilota iz Drugog svetskog rata, u akciji u kojoj je učestvovao kako srpski narod, tako i četnička vojska.

Ispred projekta, publici se pre trejlera ukratko obratio Nedeljko Bajić koji je time postao i lice “problema” koji se desio, s obzirom da je celokupna javnost Sarajeva na sam pomen četnika osudila film, nazvala ga revizionizmom, a čak je i gradonačelnica ovog grada zatražila ostavke od nadležnih sa festivala.

Festival se ogradio od cele priče, izavom kako film nije u zvaničnom programu, već je sve samo reklama kuće sa kojom sarađuju, ali da svakako osuđuju celu situaciju.

Nedeljko Bajić, sin Radoša Bajića, ovdašnjoj publici je poznat upravo kao glumac i producent na serijama i filmovima svoga oca. Najšira javnost ga ja upoznala u seriji “Selo gora, a baba se češlja”, gde je tumačio sina glavnog junka (koga je, gle čuda, tumačio njegov otac), povratnika iz Švedske.

Posmatrajući listu njegovih dosadašnjih uloga, videćemo da je retko odstupao od projekata iz porodične manifakture Bajić, pa je od filma “Treća Sreća”, preko pomenute serije, glumio i u seriji “Ravna Gora”, “Psi laju vetar nosi”, sve do “Azbuke našeg života” čija druga sezona je isto promovisana u Sarajevu. Doduše bez ovako glasnog fidbeka.

Rođen je u Kruševcu, školovao se u Londonu, gde je poneo zvanje diplomiranog ekonomiste, a u glavnom gradu Engleske otpočeo je i prve poslovne korake. Tek vraćanjem u Srbiju se okreće poslu producenta u okviru kuće “Contrast studios”. Otpevao je uz oca i naslovnu pesmu iz serije koja ga je proslavila (“Selo gori…”) a izvode je redovno kako u TV programima, tako i na raznim priredbama.

Kako je i sam više puta naglasio, za Sarajevo ga vežu mnoge dublje konekcije nego ove današnje, aktuelne. Ime Nedeljko, dobio je po liku kojeg je njegov otac Radoš tumačio u filmu “Sarajevski atentat”, Nedeljku Čabrinoviću, članu “Mlade Bosne” koji je zajedno sa Gavrilom Principom učestvovao u atentatu na Franca Ferdinanda.

Živi sa suprugom Ivonom u Beogradu i ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari