Negotin: Kamenčić po kamenčić - mozaik 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Negotinski osnovci otkrivali su tajne mozaika učestvujući u kreativnoj radionici “Kamenčić po kamenčić – mozaik”. Radionica je organizovao Muzej Krajine u Negotinu u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i „Majskih svečanosti 2022“.

Mozaik je odavno poznata slikarska tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla, glazirane keramike. Izrada počinje skicom na kartonu na koji se ređaju kockice odabrane po boji i obliku.

Priliku da se oprobaju u izradi mozaika imali su učenici sedmog razreda negotinske Osnovne škole “Vera Radosavljević” učesnici kreativne radionice “Kamenčić po kamenčić – mozaik”.

Uz svoju nastavnicu likovne kulture, sedmaci su na već pripremljenim šemama, ređali kamnečiće i formirali svoje mozaike.

Ova kreativna radionica, čiji su autori kustos pedagog Sanja Radosavljević i muzejski vodič Vesna Janjić, za cilj ima razvijanje intelektualnih i kreativnih sposobnosti kod dece uz upoznavanje elemenata mozaika.

-Učestvovanjem u radonici deca razvijaju finu motoriku, moć zapažanja, uče se strpljenju, međusobnoj saradnji i važnosti timskog rada – ističu autorke radionice.

Kreativna radionica „Кamenčić po kamenčić – mozaik“ organizovana je u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i „Majskih svečanosti 2022“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari