Negotin: U “Noći muzeja” u Muzeju Krajine izložba „Mosaic image – mozaici“ 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Negotinci i ove godine imaju priliku da učestvuju u programima koje Muzej Krajine Negotin priprema za “Noć muzeja”. Ovog puta to je izložba „Mosaic image – mozaici“ kao Kreativna radionica „Kamenčić po kamenčić mozaik“.

Publika će moći da vidi slike i objekte autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića, uz promociju knjige Mozaik u Srbiji 1950 – 2015. Olivere Gavrić Pavić.

Najavljujući izložbu, u Muzeju Krajine kažu da ona razmatra poetske sličnosti i različitosti, međusobne uticaje između mozaika kao tehnike monumentalnog slikarstva i štafelajne slike, odnosno ostalih slikarskih tehnika i da se, takođe, uspostavljaju paralele između mozaika, reljefa i skulpture.

-Razmatranje ovih relacija je logično usledilo nakon dugogodišnjeg bavljenja različitim slikarskim i vajarskim tehnikama. Tačnije, svaki od dva autora je gradeći sopstveni likovni svet prešao granice datog medija i uplovio u neki drugi. Dela koja su odabrana za izložbu rečito govore o značaju autorske ideje koja se suštinski ne menja već se upravo dopunjuje izražavanjem u različitim medijima – kazao nam je direktor Muzeja Krajine Negotin Ivica Trajković..

U izradi mozaika oprobaće se učenici nižih razreda osnovnih škola iz Negotina i okoline u kreativnoj radionici „Kamenčić po kamenčić mozaik“, koja je takođe deo programa “Noći muzeja”.

U negotinskom Muzeju nam objašnjavaju da će mališani na već pripremljenim šemama, ređati kamenčiće i formirati svoje mozaike.

-Učestvovanjem u radonici deca razvijaju finu motoriku, moć zapažanja, uče se strpljenju, međusobnoj saradnji i važnosti timskog rada – kažu u Muzeju, navodeći da je cilj radionice, čiji su autori kustos pedagog Sanja Radosavljević i muzejski vodič Vesna Janjić, je razvijanje intelektualnih i kreativnih sposobnosti kod dece uz upoznavanje elemenata mozaika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari