Negotin: Mokranjčeva kuća u “Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora” 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Uz muzeje Mocarta, Betovena, Bramsa i drugih velikih evropskih kompozitora u “Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora” nalazi se i Mokranjčeva rodna kuća u Negotinu.Time će značajni srpski kompozitor biti prisutan uz velikane muzičkog inostranog stvaralaštva.

Mreži kuća i muzeja evropskih kompozitora, Mokranjčeva rodna kuća inače deo Muzeja Krajine u Negotinu, pridružila se na predlog Jorgea Šaminea, predsednika novog „Evropskog centra za muziku” u Francuskoj.

-Unutar asocijacije su muzeji Mocarta, Betovena, Bramsa, ali i svih velikih evropskih kompozitora u poslednjih nekoliko vekova. Veliku podršku ovom značajnom događaju za kulturu Srbije pružila je iz Brisela „Evropa nostra”, sa generalnim sekretarom Sneškom Mihajlović Quaedvlieg na čelu, Ljubiša Jovanović iz „Evropa nostre” u Srbiji, koji je prisustvovao potpisivanju akta i dr Tihomir Milovanović iz Negotina – navode u Muzeju Krajina u Negotinu.

Kažu takođe da je stručna ekipa Muzeja Кrajine priremila kompletan materijal, kako bi rodna kuća Stevana Mokranjca postala deo ove asocijacije, a direktor negotinskog Muzeja, Ivica Trajković je na onlajn konferenciji, koja je prethodila uspostavljanju mreže kuća i muzeja evropskih kompozitora, predstavio Mokranjčevu rodnu kuću.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržalo je ovaj projekat. Inače, rodna kuća značajnog srpskog kompozitora koji predstavlja jedan od stubova naše muzičke baštine, uskoro će biti rekonstruisana sredstvima koje je EU.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari