Negotin: Negotinska etno grupa “Gergina” na 15. Etno festivalu Vlaha Balkana u Severnoj Makedoniji 1Foto: Udruženje "Gergina" Negotin

Uz učešće ansambala iz Severne Makedonije, Albanije, Rumunije i Srbije održan je 15. Etno festival Vlaha Balkana u Punikvi u Severnoj Makedoniji. Među učesnicima bila je i Etno grupa “Gergina” iz Negotina.

“Gergini” je poziv za ovaj međunarodni festival stigao od organizatora, etno grupe „Gramosteanj“ koja je učestvovala na negotinskom festivalu vlaške muzike “Gergina” pre četiri godine.

Pred festivalskom publikom izveden je splet vlaških pesama čime je prezentovan deo kulture i tradicije Vlaha istočne Srbije.

Kako navode u Udruženju za očuvanje tradicije, kulture, običaja, jezika i identiteta „Gergina“, nastup na festivalu u Severnoj Makedoniji bio je veoma uspešan.

Bili su u prilici, kažu, da se upoznaju sa mnogim Vlasima i razmene iskustva u očuvanju identiteta.

-Osim što smo na ovom festivalu prezentovali naše kulturne vrednosti imali smo priliku i da na konferenciji razmenimo i iskustva i mišljenja o problemima sa kojima se susreću današnji Vlasi. Nadamo se da će ovo naše druženje doprineti jačem međusobnom zbližavanju i češćem susretanju na mnogobrojnim festivalima – kaže predsednik Udruženja “Gergina” Siniša Čelojević.

Pomenimo da je Etno grupa “Gergina” ove godine kompilacijom najlepših vlaških pesama, pod nazivom „Dunare, Dunare“ obeležila deceniju postojanja i rada.

Od svog osnivanja “Gergina” čuva i predstavlja vlašku izvornu muziku nastupima u Srbiji, kao i na gostovanjima u inostranstvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari