Negotinski časopis Buktinja i 75. brojem potvrđuje svoj moto: Biti lokalan, a cenjen svuda 1Foto: Krajinski književni klub

Na nešto manje od dve stotine strana časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja svojim 75. brojem nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske, ali i književnosti bivše Jugoslavije. Buktinju uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina.

Pred čitaocima je novi broj Buktinje, časopisa za književnost, umetnost i kulturu, koji 75. brojem ulazi u 68. godinu postojanja.

Na nešto manje od 200 strana rubrike Raskovnik, Zublja, Fokorelje, Sveti dim, Sublimacija,Terroire i Buktali su, a u njima izbor iz srpske, ali i iz regionalne savremene književne produkcije, kao i niz eseja i prikaza, prevoda.

-Osim sa teritorije Timočke, odnosno Negotinske krajine i Srbije, u ovom broju, takođe, su zastupljeni i autori iz regiona, razumljivog govornog i književnog područja. Jer redakcija je oduvek imala za moto Odinov stih „Biti lokalan, a cenjen svuda“ – kaže za Danas urednik Buktinje Saša Skalušević.

Pridržavajući se toga u stalnoj rubrici Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom, objavljeni su stihovi Stevana Tatalovića, Jelene Vukanović, Borivoja Vezmara, Sandre Alek Tihana Tica, Isidora Igića, Slađane Ristić, Srđana Gagića, Julie Kapornjai, Danijele Repman i Biljane Milovanović Živak.

-Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Savo Stijepović sa svojim novim rukopisom, odnosno odlomkom romana pod nazivom Trijumvirat, zaječarski pripovedač i muzičar, Ivan Potić, naša Negotinka sa privremenim boravkom u Frankfurtu, Dragoslava Veljković Madžar sa svojim kratkim pričama. U novoj Buktinji su i Miljan Milanović, autor iz Zaječara koji živi u Beogradu, profesor iz Negotina Marko Kostić i, takođe, Negotinac Damir Pešić koji živi i radi u Brazilu. Tako da časopis Buktinja okuplja autore Negotince i Krajince, ma na kojim meridijanima se oni nalazili – rekao nam je Skalušević.

Negotinski časopis Buktinja i 75. brojem potvrđuje svoj moto: Biti lokalan, a cenjen svuda 2
Foto: FB Krajinski književni klub

U rubrici Fokorelje predstavljen je pesnik i esejista iz Kraljeva Ivan Novčić, koji nakon desetak knjiga i niza pesničkih nagrada, kako procenjuje redakcija Buktinje, zaslužuje da se čitaoci časopisa upoznaju malo više sa njegovom poezijom.

Čitaoci nove Buktinje imaju privilegiju da pročitaju odlomak biografije Stiva Džonsa, gitariste legendarnih Sex Pistolsa, Lonelz Boy – priče jedne polne kubure, koja tek treba da se pojavi kao knjiga – biografija kod Presing izdavaštva.

Predrag Crnković koji je prevodilac ove knjige u rubrici Sveti dim zastupljen je i prevodom poezije dva savremena danska pesnika, Henrik Nordbranda i Per Ouve Branda, dok je četvrti prevod je izbor iz poezije savremenog čileanskog pesnika Maria Melendesa, prevodioca Predraga Glišića.

Prema rečima urednika Skaluševića svoje eseje o drugima u Sublimacijama ispisuju Sanda Ristić Stojanović, Snežana Dabić, Ljiljana Lukić, Ljiljana Pavlović Ćirić, Stefan Aćimović, Gordana Simeunović, dok je rubrika Terroire (Teroar) ovoga puta posvećena ovoga puta razgovoru sa supružničkim parom Sanjom Savić Milosavljević i Mladenom Milosavljević koji su osnovali i pokrenuli izdavačku kuću „Bedem“.

Budući da Buktinja prati i predstavlja autore Negotinske i Timočke krajine, razumljivo je što se na koricama novog broja nalaze ilustracije Negotinke Marice Kicušić.

Umetnica koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, danas gradi uspešnu karijeru ilustratora, širom Srbije i u regionu, posebno u Sloveniji i Crnoj Gori.

Osim na koricama, ilustracije Marice Kicušić nalaze unutar novog broja časopisa, koji će kako kažu u redakciji Buktinje, biti predstavljen u skladu sa epidemiološkom situacijom, odlukama i preporukama koje budu donete u narednom periodu.

Novi broj časopisa objavljen je zahvaljujući finansijskoj podršci opštine Negotin, a do promocije i čitanja štampanog izdanja, može se čitati i u elektronskom obliku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari