Negotinskom Muzeju 13,5 miliona dinara od Ministarstva kulture i informisanja 1Lokalitet Egeta/Foto: Muzej Krajine Negotin

Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja u okviru oblasti kulturnog nasleđa za projekte kojima je sredstva konkurisao Muzej Krajine u Negotinu odobreno je 13,5 miliona dinara. Ova cifra uvećava se za još dva miliona dinara budući da su odobreni i projekti Arehološkog instituta i Balkanološkog instituta SANU, dugogodišnjih saradnika negotinskog Muzeja.

Godinama unazad Ministarstvo za kulturu i informisanje finansiranjem projekata izražava razumevanje za arheologiju i arheološke projekte, koji se dešavaju na prostoru koji svojom delatnošću pokriva Muzej Krajine u Negotinu.

Potvrdilo se to i ove godine, s obzirom da je za projekte kojima su u oblasti arheološkog i muzejskog nasleđa konkurisali negotinski Muzej Krajine i njegovi saradnici Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo 15 miliona dinara.

-Još jednom je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo kulture i informisanja iskazalo razumevanje za arheologiju Muzeja Krajine u Negotinu. To je potvrda da naš trud, ali i vrednost arheološkog nasleđa na našoj teritoriji zavređuju punu pažnju. Kao što sam i ranije obećavao mi ćemo utvrđenja na Rimskom Limesu dovesti na nivo kojim ćemo se svi zajedno ponositi. Egeta-Brza Palanka, Akves-Prahovo i Ćetaće-Radujevac će ovogodišnjim iskopavanjima otkriti još puno, verujem, novog. A rezidencijalno – memorijalni kompleks Vrelo-Šarkamen, rimskog cara Maksimina Daje kontinuiranim istraživanjem i konzervatorskim radovima, kao i Lidar snimcima dovodimo polako na nivo koji želimo. Za arheologiju Muzeja Krajine to je novi izazov, na koji smo kao i uvek spremni – izjavio je za Danas arheolog – muzejski savetnik negotinskog muzeja Gordan Janjić.

Negotinskom Muzeju 13,5 miliona dinara od Ministarstva kulture i informisanja 2
Foto: Gordan Janjić/privatna arhiva

U Muzeju Krajine Danas saznaje da je za zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu odobreno milion dinara. Isti iznos Ministarstvo kulutre opredelilo je i za arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta.
Na konkursu za oblast arheološkog nasleđa Balkanološkom institutu SANU je za arheološko iskopavanje lokaliteta Ćetaće-Radujevacusastavu Rimskog Limesa, na teritoriji opštine Negotin, nadomak ušća Timoka u Dunav odobreno 900.000 dinara, a Arheološkom institutu u Beogradu za projekat “Vrelo – Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija” 1,1 milion dinara.

Najviše sredstava, deset miliona dinara, Muzeju Кrajine odobreno je za arheološko nalazište Vrelo – Šarkamen odnosno za realizaciju projekta konzervatorsko – restauratorskih radova na otkrivenim i arheološki istraženim arhitektonskimsadržajima – severna kula zapadne kapije, dok je u oblasti muzejskog nasleđa za održavanje objekata negotinskog muzeja Ministarstvo kulture ovoj muzejskoj ustanovi odobrilo 1,5 milion dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari