Nezadovoljni članovi ULUS-a zakazali sednicu Skupštine za subotu 1Foto: ULUS

Nezadovoljni članovi Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) sazvali su vanrednu sednicu Skupštine ULUS-a za subotu, saopšteno je danas.

Poslednja Skupština ULUS-a održana je 29. decembra prošle godine, ali je deo nezadovoljnog članstva sporio validnost sednice, između ostalog, zato što je održana putem platofrme Zum i zatražio poništavanje donetih odluka.

„Tada je (na poslednjoj sednici) članstvo požurilo na sednicu kako bi sprečilo da to, preko 100 godina reprezentativno udruženje uđe u rizik od gašenja po Zakonu o udruženjima, jer skupština nije bila održana ni jednom tokom dve godine“, navodi se u saopštenju.

Nezadovoljni članovi na poslednjoj sednici zahtevali su njeno odlaganje zbog, kako tvrde, nepostojanja tehničkih uslova za održavanje, nepoštovanja procedure i kršenja Statuta ULUS-a.

Narednih nedelja usledilo je naizmenično optuživanje sukobljenih strana u medijima i na društvenim mrežama.

Vanredna sednica, koju su sazvali potpisnici peticije, ove subote neće biti održana u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, sedištu Udruženja, dodaje se.

Nezadovoljni članovi žale se da ne postoji dijalog sa upravom i da su bili prinuđeni da traže alternativni prostor.

„Na sajtu Udruženja je čak objavljeno da je ova zakazana vanredna sednica neregularna, iako je sazvana po protokolu Statuta ULUS-a“, tvrde umetnici.

U Paviljonu Cvijeta Zuzorić 8. marta prošle godine izbio je požar koji je uništio deo inventara i dokumentacije u kancelariji.

Kao uzrok požara navedene su loše instalacije ovog starog zdanja koje zahteva kompletnu rekonstrukciju, za koje navodno već postoji plan i izdvojena finansijska pomoć.

Neki članovi sumnjaju da je požar bio podmetnut i da je pozadina celog slučaja pokušaj da se Paviljon otuđi od Udruženja, zbog njegove primamljive lokacije „za nečiju kafanu“, kako su rekli umetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari