Nišvil džez festival od 6. do 13. avgusta 1Foto: A. Ćuk

Presretna sam i iznenađena jer mene obično nema kad se neko hvali. Malo sam se i štrecnula zato što obično dobiješ ovu nagradu, pa posle rikneš. Onda kažu “eto, dodelili su je u zadnji čas”. Ali ja neću..

Tako se našalila Bisera Valentalić, ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo Internacionalnog Nisville Jazz teatarskog festivala na današnjoj, završnoj konferenciji za novinare povodom ove manifestacije.

Ona je dodala, da joj mnogo znači ponovni susret sa niškom publikom koja ume da sluša i koja je razume, a u tome i jeste poenta, konstatovala je ova džez diva. Bisera je rekla i da bi je snimanje albuma s klasičnim džezom veoma radovalo, ali da je za poduhvat te vrste ovde potrebno imati dobra leđa. Takođe, zamolila je novinare da se manu insistiranja na pitanjima u vezi s emocijama kada je reč o odlasku u Niš i oko nagrade jer je već sve objasnila, a da se, ovde, ionako previše razbacujemo – i emocijama i rečima.

Ivan Blagojević, direktor “Nišvila”, je izrazio nadu da će posle ocene Gardijana da ovaj festival spada u top 10 u EU, i Ministarstvo kulture shvatiti da ova manifestacija nije na 30. mestu, kako je to predočeno njegovim konkursom, nego da spada u sam vrh i predstavlja evropsko lice Srbije.

On je istakao da su pripremajući ovogodišnje izdanje bili “užasni megalomani i maksimalno ga iskomplikovali”, ali da će publika uživati u spektakularnom programu u kojem učestvuje 700 muzičara, održava se 130 koncerata na 12 bina, zakazano je 16 pozorišnih predstava, biće prikazano stotinu filmova, svoj rad će predstaviti 20 akademskih slikara, vajara i strip crtača.

“Ovo je posebna odbrana nacionalnog bića koje činimo svi mi koji se kulturom bavimo. Kultura je ugrožena i u takvoj borbi je svaki ratnik dobrodošao”, rekao je Blagojević uz konstataciju da Nišvil stoji na barikadama u odbrani kulure i umetnosti.

On je najavio da će u ponedeljak 7. avgusta povodom 80 godina od bombardovanja Gernike biti održan svojevrsni spektakl jednog od najboljih uličnih teatara, koji dolazi sa Sardinije, naredna dva dana, 8. i 9. avgust biće omaži Šabanu Bajramoviću i Esmi Redžepovoj, a 10. avgusta je glavni događaj – proslava stogodišnjice od rođenja Ele Fidžerald koncertom Pati Ostin, poznate američke ritam – bluz – džez pevačice koja će na Nišvilu imati i tortu jer tog dana slavi i svoj rođendan. Nakon toga će uslediti, kako je rekao Blagojević, najznačajniji segment programa – dodela nagrade za životno delo Biseri Valentalić.

Bisera je ostavila trag jer je svirala na prvom Nišvilu, podsetio je Blagojević, dodajući da će na ovogodišnjem nastupiti i Vasil Hadžimanov sa svojim bendom i sa svojom tetkom. Od ostalih brojnih zvezda, najavljeni su mađarsko – srpski- gitarista i pevač Čaba Tot Bagi, koji će nastupiti sa svojim Balkan Union bendom i specijalnim gostom gitaristom Majk Sternom, kao i nekadašnji pevač benda Inkognito, britanski kantautor Toni Mormel.

Od domaćih snaga su tu, između ostalih, Del Arno Bend, Rambo Amadeus, Darko Rundek, a festival svečano zatvara autentični niški džez sastav Veri Naiss čiji će specijalni gost biti Ivan Kurtić Po završetku jučerašnje konferencije, kao svojevrsni intro za džeziranje i Nišu, Very Naiss su održali svirku na plus 40.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari