NKSS: Sekretarijatu za kulturu odbio da primi peticiju za smenu Ivone Jevtić 1Foto: Facebook

U Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda odbili su danas da prime peticiju za smenu sekretara za kulturu Grada Beograda Ivone Jevtić i poništavanje rezultata konkursa za 2018. godinu.

Peticiju je potpisalo preko 1300 građana i građanki, umetnika i umetnica i radnika i radnica u polju kulture, a koju je pokrenula Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije. Predstavnici Asocijacije peticiju su ipak uspeli da predaju na pisarnici Gradske uprave Grada Beograda, stoji u saopštenju Nezavisne kulturne scene Srbije.

Među potpisnicima je veliki broj uglednih ličnosti iz kulturnog života, uključujući univerzitetske profesore i profesorke, akademike, zaposlene u mnogim značajnim institucijama kulture. U sekretarijatu za kulturu opet niko od nadležnih nije bio spreman da razgovara s nama i primi peticiju, već smo upućeni na pisarnicu Gradske uprave, navodi se u saopštenj uza medije.

Kako je saopšteno iz NKSS smena sekretarke, kao i poništavanje konkursa i istraga zloupotreba od strane nadležnih pravosudnih organa, zahtevana je zbog malverzacija pri sprovođenju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, koji već dve godine za redom omogućava podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama dobijanje sredstava namenjenih kulturnoj produkciji. Zbog prekršaja u upravnom postupku, kojim je onemogućen uvid javnosti u informacije o načinu sprovođenja konkursa, podneli smo žalbe Upravnom inspektoratu i Povereniku za informacije od javnog značaja.

U javnosti nismo mogli da čujemo ni jedan komentar, obrazloženje, izjavu ili stav gradske sekretarke za kulturu nakon što je javnost opravdano burno reagovala na skandalozne rezultate konkursa. U njima smo mogli videti brojne nepravilnosti i malverzacije, pa je tako netransparentnim odlučivanjem, skrivanjem načina izbora komisija, skrivanjem njihovih članova i potpunom netransparentnošću rada komisija, omogućeno da se sredstva grada dodele podobnim organizacijama, često osnovanim neposredno pre početka konkursa. Novac je dodeljen i organizacijama koje su kulturu kao svoju delatnost upisale u registar tek nakon raspisivanja konkursa, a u mnogim slučajevima i organizacijama koje se kulturom uopšte ni ne bave, saopštemp je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari