Nova filharmonija 2019. na Novom Beogradu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Ivan Tasovac izjavio je u Danu uživo N1 da je imao privileguju da se bavi najodgovorniji poslom – da bude ministar kulture, a i najlepšim poslom – da bude pijanista i direktor Beogradske filharmonije.

Početkom godine je najavljeno i da će na temeljima nikada izgrađenog Muzeja revolucije na Novom Beogradu, između Palate Srbija i komercijalnog centra Ušće, biti izgrađena nova koncertna dvorana Beogradske filharmonije. Tasovac je najavio i da bi nova dvorana Filharmonije trebalo da počne da se gradi 2019. na Novom Beogradu.

Tasovac kaže da bi do Nove godine trebalo da bude usvojen Plan detaljne regulacije, nakon čega će se pristupiti projektovanju same zgrade, tako da je realistično da izgradnja krene oko 2019. godine.
“Dobro je što znamo sa kojim budžetom možemo da raspolažemo. Ali tamam dok mi budemo radili sve te tehničke projekte, biće završeni i Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej. To je meni bilo bitno da smo za mog mandata (ministra kulture) završili kompletne tenderske procedure”, ističe on.

Tasovac se osvrnuo i na snimanje filma i televizijske serije u hrvatskom generalu Anti Gotovini. Onog trenutka kada se umetnost stavi u službu propagande, to izaziva kod mene osećaj degutantnosti, rekao je Tasovac, ističući da se veliki broj ljudi seća svega što se dešavalo, tako da se taj projekat može doživljavati kao neka vrsta provokacije.

Ivan Tasovac vratio se u svoju matičnu kuću – Beogradsku filahrmoniju, nakon što je u periodu od 2013. do 2016. obavljao funkciju ministra kulture. Iako su njegov povratak na mesto direktora Filharmonije pratili protesti određenih udruženja muzičkih umetnika, Tasovac se nije oglašavao jer, kako kaže, ne može da se ljuti na nekoga ko možda nešto ne zna.

Navodi da je reč o ljudima koji u proteklih 15 godina nisu viđeni na koncertima Filharmonije. Odbacuje i kritike na račun repertoara Filharmonije, ističući da su samo u ovoj sezoni naručena dela pet savremenih srpskih kompozitora.

“To govori samo po sebi da su kritičari omašali temu. To je iza nas. Mi se svi znamo, mi ćemo njima pomoći da se bolje upoiznaju sa radom Filharmonije. Nama je interes da program bude što širi”, poručuje direktor Filharmonije. Tasovac je negirao pisanje medija da je projekat digitalizacije u Srbiji dodeljen njegovom bratu. Kaže da je istina da se njegov brat bavi digitalizacijom, ali ne u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari