Nova izvođenja predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" 1

Predstava „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ autora Zlatka Pakovića, u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava, biće izvedena 10 i 11. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Slede izvođenja u Zagrebu (2. jul), Novom Pazaru (5. i 6. jul), Tuzli (8. jul) i Srebrenici (10. jul).

To je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u epicentar stavlja jedno od najvažnijih moralnih pitanja za srpsko društvo, priznanje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Autor razotkriva mehanizme koji su zločin genocida najpre omogućili, a potom ga poricali. Premijerno je izvedena 24. septembra 2020, povodom 25-godišnjice genocida u Srebrenici. Ova umetnička intervencija nastala je u okolnostima u kojima je negiranje genocida nad Bošnjacima državna strategija Srbije. Uprkos poznatim činjenicama, presudama i objavljenim dokumentima u kampanji negiranja angažovani su vodeći srpski intelektualci.

Oni koji govori o najtraumatičnijim procesima i događajima iz novije istorije regiona, pre svega o istorijsko-političkoj odgovornosti srpskih intelektualnih elita za rat i zločine nad bošnjačkim stanovništvom, uključujući i genocid, u Bosni i Hercegovini su kritički deo društva koji stvara okolnosti da Srbija izađe iz nacionalističkog potonuća. Odgovornost jednog društva traje dok traje poricanje zločina, a kolektivno izbegavanje da se osudi je moralni zločin.

Uprkos brutalnoj kampanji pokušaja da se ućutka kritički glas autora, predstavu je do sada, tokom tri izvođenja u CZKD (2020) i tri onlajn projekcije, videlo više od šest hiljada ljudi. U regionu je dočekana sa uverenjem da će katarza jednog dana U Srbiji biti moguća. Obrazovne institucije i pozorišne akademije iz Evrope pokazale su interes da predstavu uvrste u nastavne programe, a o njoj se piše i nekoliko doktorata i stručnih radova.

U izvođenju predstave učestvuju: Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Milena Moravčević, Andreja Kargačin, Vahid Džanković i Zlatko Paković. Scenograf je Nikola Džafo, kostimografkinja je Vesna Teodosić, dok je muziku komponovao Božidar Obradinović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Nova izvođenja predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“”

  1. Apsolutno se slazem da se Srbija mora suociti sa svim zlocinima i nedelima za koje je na bilo koji nacin odgovorna. To je skoro nezamislivo u sadasnjim okolnostima ( politickim, drustvenim). Ali treba pokusati. Medjutim , nikako se ne mogu sloziti da se sve okolnosti moraju ispitati i isterati istina na videlo. Ta Srebrenica,kao nasa najveca greska, ima svoje inicijalne kapisle koje nisu bile toliko velike ali ih je bilo mnogo, previse. O tome treba govoriti u kontekstu citave price. Nikad ne mozete o Srebrenici govoriti kao izolovanom dogadjaju. Takodje , genocid je veoma diskutabilan termin. Da su Srbi to hteli tada pobili bi i zene i decu – sve. To je genocid. Ovo je zlocin.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.