Nova knjiga otkriva mnoge detalje o preteranoj raskoši tokom snimanja „Kleopatre" 1Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

 

Pre šezdeset godina snimljen je film Kleopatra koji je, zahvaljujući nepotrebnoj raskoši, umalo zatvorio jedan studio i urušio mnoge postulate Holivuda.

O filmu, u kome su glavne uloge tumačili Elizabet Tejlor i Ričard Barton, pisano je još u vreme premijere kao nepotrebno skupom i ekstravagantnom.

Sada nova knjiga, pod nazivom Cleopatra and the Undoing of Hollywood: How One Film Almost Sunk the Studios, otkriva još više problema tokom produkcije i otkriva zašto je ceo svet bio zaluđen.

Autor Patrik Hamfriz kaže da je otkrio mnoge nove činjenice istražujući građu za knjigu, kao da je stvari koje se samo na par sekundi vide na Kleopatrinom stolu dizajnirala kuća Bulgari.

Pored toga, za ključnu scenu ulaska u Rim angažovano je 20 hiljada statista za koje je morao da bude obezbeđen honorar, smeštaj i obrok, a da je sve moralo da bude ponovljeno ukolio se desi problem sa slonovima.

Produkcija je bila problematična od samog početka, jer je Elizabet Barton bila prva zvezda koja je tražila honorar od milion dolara za ulogu.

U toku produkcije došlo je do promene reditelja, glumaca Stivena Bojda i Pitera Finča, promene mesta snimanja i drugih odluka koje su dovele do većih troškova.

Ideja o snimanju filma potiče iz 1958. godine, kada je u njemu trebalo da glumi Džoan Kolins i kada je studio očekivao da će za 2 miliona dolara i 64 dana snimanja ponoviti uspeh filma Ben-Hur.

Film je na kraju koštao 40 miliona dolara i bio film sa najvećom zaradom 1963. godine, ali to nije bilo dovoljno da popravi štetu nanetu studiju Fox, već im je to uspelo filmom Moje pesme, moji snovi dve godine kasnije.

A na setu Kleopatre, Tejlor i Barton su se zaljubili, iako su oboje već bili u braku, ona po četvrti put od ukupno osam brakova, od kojih će dva biti sa Bartonom.

Zanimljivo je i da je ona imala problema sa zdravljem nakon što je izabrana za naslovnu ulogu do te mere da je u jednom trenutku proglašena mrtvom, što je moralo da bude demantovano.

Film je nominovan za devet Oskara, a od toga je dobio četiri.

BONUS VIDEO:

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari