Novi konkurs kikindske Biblioteke za književnu nagradu "Đura Đukanov" 1Foto: NBK

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ raspisala je 18. put konkurs za književnu nagradu „Đura Đukanov“, koja se dodeljuje za najbolju neobjavljenu zbirku priča autora mlađih od 35 godina, pisanu na srpskom jeziku, a prošle nedelje je na svečanosti u Kikindi mladoj spisateljki Ivani Miljak Karanfilov uručena nagrada za prošlu godinu.

Nagrada je ustanovljena 2005. godine u sećanje na znamenitog i rano preminulog banatskog pisca Đure Đukanova (1956-2000), čija su dela dobila na značaju nakon njegove smrti.

Rođen je u Mokrinu, a živeo je i u Novom Sadu i Vršcu. Bio je pripovedač i dramski pisac i dugi niz godina radio je u mokrinskoj biblioteci i za njegove učenike i naslednike smatraju se književnici i novinari iz ovog sela – Srđan V. Tešin i Mića Vujičić, kao i Kikinđanin Srđan Srdić.

Najpoznatija dela su mu knjige „Đavolska snevačina“(1979.), „Domaći sapun“(1982.) i „Dvogled bez stakala“ (2000. godine), a Srđan Srdić i Vladimir Arsenić, urednici izdavačke kuće „Partizanska knjiga“, objavili prve tri knjige sabranih dela Đukanova.

Bio je jedan od najznačajnijih banatskih proznih pisaca u 20. veku, „banatski Vilijam Fokner“, kako su podsetili izdavači, a Mihajlo Pantić je svojevremeno zapisao da je „Đukanov realistički pripovedač ovovremenih banatskih mitova i obreda paorskog života na zemlji i sa zemljom, usredsređen na presni svakodnevni detalj i na dijalekatsku autentičnost jezika.“

Nagradu sa njegovim imenom za 2021. godinu ponela je Ivana Miljak Karanfilov za zbirku priča „Danas kada sam došla kući“, koju, kako je saopštio žiri, „karakteriše snažna introspekcija i dobri jezički obrti“.

– Zbirka je nastajala nekoliko meseci, a glavnu junakinju sprovodim kroz razne životne situacije i tako pokazujem zapravo kako se sa problemom neprilagođenosti i nepripadnosti jedna osoba bori. Dobijanje ovakve vrsta priznanja meni kao mladoj autorki zaista mnogo znači i za mene je ovo prva značajnija nagrada. Ova nagrada zapravo znači da moje priče žive, a i ja zajedno s njima – rekla je dobitnica nagrade na svečanosti u kikindskoj Biblioteci.

Ivana Miljak Karanfilov rođena je u Novom Sadu, gde je doktorirala na katedri za književnost Filozofskog fakulteta i završila master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti.

Na katedrama kao i na projektima bavila se kinematografskim elementima u književnim delima avangardista.

Živi i radi u Beogradu, a kako kaže, piše kratku prozu, ali ne beži ni od dugih formi.

Do sada je objavila dva romana i jednu zbirku priča, a Nagrada „Đura Đukanov“ podrazumeva štampanje nagrađene zbirke priča, u džepnom formatu i tvrdom povezu i u tiražu od 350 primeraka.

A upravo raspisani konkurs za nagradu u 2022. godini nudi priliku mladim autorima da se okite imenom čuvenog mokrinskog pisca i dobiju odštampanu knjigu.

Rok za dostavljanje rukopisa je 30. jun, a od ove godine u žiriju za dodelu nagrade nalaze se Jovana Koprivica, Slađana Stamenković i Dragan Babić. Oni će odluku doneti do 1. septembra, a nagrada će biti uručena u januaru naredne godine.

Dosadašnji dobitnici Nagrade „Đura Đukanov“

Kikindska Narodna biblioteka ustanovila je Nagradu „Đura Đukanov“ 2005. godine, a do sada su dobitnici bili: Branko Ćurčić iz Sombora (2005), Marica Puškaš iz Novog Sada (2006), Biljana Ćućko iz Batajnice (2007), Dragana Dukić iz Kikinde (2008), Ivica Milarić iz Novog Sada (2009), Dušan Vejnović iz Novog Sada(2010), Dragoslava Barzut iz Vrbasa (2011), Bojan Krivokapić iz Novog Sada (2012), Dejana Savić iz Kragujevca (2013), Dalibor Pejić iz Beograda (2014), Jelena Marinkov iz Kikinde (2015), Aljoša Ljubojević iz Bijeljine (2016) i Milana Grbić iz Kikinde (2017), Ana Miloš(2019) iz Beograda, Pavle Aleksić (2020) i Ivana Miljak Karanfilov iz Beograda (2021).

Nagrada nije dodeljena 2018. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari