Novi Sad evropska prestonica kulture 2021. 1

Pre sat vremena, u Briselu je Stiv Grin u ime ekspertske grupe Evropske komisije saopštio konačnu odluku da je Novi Sad grad koji je izabran da bude Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Time je Novi Sad prvi grad van EU koji će poneti ovu titulu. Mnogi Novosađani su proglašenje gledali uživo iz Brisela preko FB stranice “Novi Sad 2021”.

Podsetimo, u finalu je, pored Novog Sada, bio Herceg Novi. Zvaničnoj prezentaciji i ceremoniji proglašenju pobednika, u Briselu je večeras prisustvovala delegacija projekta Novi Sad 2021: Nemanja Milenković, profesor istorije i master na menadžmentu u medijima; Darko Polić, doktor nauka arhitekture; Vesna Latinović, profesorka engleskog jezika; Milica Rašković, diplomirana pedagoškinja i master Rodnih studija sa specijalizacijom u omladinskom radu; Lazar Jovanov, doktor nauka o menadžmentu, umetnosti i medijima; Vuk Radulović, master prava; Momčilo Bajac, doktor filozofije i sociologije i Tijana Palkovljević Bugarski, doktor istorije umetnosti.

Еvrоpska prеstоnica kulturе ustanоvljеna је kakо bi sе naglasilо bоgatstvо i različitоst еvrоpskih kultura, ојačalе kulturnе vеzе mеđu Еvrоpljanima, spојili ljudi iz različitih еvrоpskih zеmalja, upоznalе drugе kulturе, prоmоvisalо uzaјamnо razumеvanjе i ојačaо оsеćaј еvrоpејstva.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne aplikacije na 112 stranica. U završnoj fazi, danas je održana i „odbrana“ kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane naše delegacije, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

– Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture. Ova titula potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu koje pored stvaranja nematerijalnih vrednosti imaju i reperkusije na ekonomiju. Čestitam velikom timu koji je vredno i predano radio na aplikaciji Novi Sad 2021, svim Novosađanima koji su posredno učestvovali u tom poslu, i od srca se zahvaljujem kulturnim veleposlenicima koji su nam pružili nesebičnu podršku. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u izjavi objavljenoj na zvaničnoj internet stranici Grada Novog Sada.

List “Danas” već više od godinu dana, zajedno sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada realizuje projekat “Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021” pružajući svojim čitaocima, svakog petka, najnovije informacije o ovom značajnom projektu koji je danas ušao u novu fazu time što je Novi Sad i zvanično proglašen za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Čestitamo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari