Novih 520 knjiga za Biblioteku u Kladovu 1

Postojeći knjižni fond u Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo uvećan je za 520 knjiga zahvaljujući otkupu obezbeđenom od strane Ministarstva kulture i informisanja, namenjenom po određenim normativima za sve javne biblioteke u Srbiji.

Kako navodi direktorka ove ustanove kulture Žaklina Nikolić, od ukupnog iznosa nešto manjeg od 304 hiljade dinara za kladovsku biblioteku je naručeno 413 knjiga, a za bibliobus 107 knjiga. Kladovska biblioteka jedna je od retkih u Srbiji koja ima bibliobus.

– Jedan segment rada biblioteke je funkcionisanje pokretne biblioteke po naseljima opštine Kladovo. Savremeno opremljeno motorno vozilo dobijeno je kao donacija od partnera iz Departmana Vandeja iz Francuske. U vozilu su smeštene police (na prostoru od 18m2) na kojima se nalaze knjige i druga bibliotečka građa. Bibliobus omogućava pružanje bibliotečkih usluga – izdavanje knjiga i publikacija, osobama koje žive u udaljenim i ruralnim naseljima opštine Kladovo – podseća Žaklina Nikolić.

Biblioteka “Centar za kulturu Kladovo” nasleđuje tradiciju čitalaštva na području opštine Kladovo koja datira od 1873. godine i u svom fondu biblioteka danas ima oko 40 hiljada knjiga koje koristi oko 1.500 članova. Duže od decenije biblioteka je član Virtuelne biblioteke Srbije sa automatizovnom bazom podataka u okviru bibliotečko – informacionog sistema COBISS, a od 2010. godine rade se Pozajmice u COBISS sistemu. U prostoru biblioteke u Kladovu redovno se organizuju kreativne radionice, prvenstveno za najmlađe, promocije književnih dela i promocije iz sopstvene izdavačke produkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari