O muškosti i moći 1

U okviru 18. Beogradskog festivala igre prvi put u Srbiji u nedelju gostuje Adi Butros, izraelski koreograf, igrač, di-džej i kolekcionar gramofonskih ploča iz Tel Aviva.

U Beogradskom dramskom pozorištu dve večeri za redom – u nedelju i ponedeljak, biće izveden Butrosov poslednji komad „Još jedna stvar“, čija je premijera bila prošle godine u Gradskom teatru u Parizu.

U trajanju od jednog sata u Butrosovoj koreografiju i izboru zvuka publika će pratiti scensku priču o odnosu grupe i pojedinca u kontekstu odrastanja i sazrevanja u muškom svetu.

– „Još jedna stvar“ se bavi snagom solidarnosti, podrške i posvećenosti. Težimo da ukažemo i prepoznamo vrednosti empatije, emocije i brige. Sve ove vrednosti postoje u kontekstu prekretnice, za svakog igrača individualno, ali i za grupu u celini. Komad preispituje našu odgovornost, rodne percepcije, muškost i moć. Pokušavamo da stignemo do nekog boljeg i bezbednijeg prostora, za sve nas. To je srž ovog komada. Istovremeno, ovaj komad je politički na mnogo načina. On se ne bavi politikom na nivou koncepta, već politikom koja predstavlja zajedničke vrednosti, koja izražava mogućnost promene. Tiče se našeg duha i ideja kao društva – izjavio je Bustros ranije za Danas povodom svog prvog gostovanja u Srbiji i na BFI.

Adi Butros rođen je 1989. u Bir Ševi na jugu Izraela, a njegov put do igre vodio je preko gimnastike.

Sa 19 godina započeo je igračko obrazovanje u Mate Ašer za scenske umetnosti u Kibuc Gatonu, da bi školovanje nastavio u Tel Avivu.

Kao plesač nastupao je u komadima poznatih izraelskih koreografa: Iris Erez, Hilel Kogan, Dane Rutenberg, Noe Šadur…

Za svoj debitantski koreografski komad „Šta me stvarno izluđuje“ 2013. dobio je prvu nagradu na Šades festivalu igre.

Njegovi koreografski radovi uspešno su izvođeni i na izraelskim i na svetskim scenama.

U umetničkom svetu poznat je i kao kolekcionar ploča i di-džej – ekspert za period od 1950. do 1979, posebno za žanrove Srednjeg istoka, Zapadne Afrike, Kariba i Latinske Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari